Dnevi filma za mlade

datum: 23.04.2024
kategorija: Novice

Mladi ljubitelji filma so uživali ob izbranih filmih.

Ljubitelji filma smo veseli, da je v Občini Ajdovščina ponovno zaživel pravi kino, ki sedaj na programu ponuja raznovrstne filme za vse okuse na velikem platnu. K temu so zagotovo pripomogle tudi pobude gledalcev, ki so v zadnjih letih prihajali na projekcije v organizaciji Zveze kulturnih društev Ajdovščina, Občine Ajdovščina, društva MOST in drugih.

V kino so prihajali otroci, šolarji in dijaki iz vseh šol in vrtca v zgornji Vipavski dolini. Pomembno vlogo pri vzgoji mladih gledalcev ima projekt Dnevi filma za mlade, ki so ga osnovne šole v Občini Ajdovščina in Vipava zagnale leta 2014, kmalu pa so se jim pridružili še posamezni oddelki vrtca in Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina. Projekt poteka pod okriljem Zveze kulturnih društev Ajdovščina in Občine Ajdovščina, ki omogočata, da je ogled filma za vsakega učenca enkrat letno brezplačen. Letos je bil izveden že devetič, mladi pa so v dopoldanskem času polnili dvorano Prve slovenske vlade v Ajdovščini vse od 3. do 19. aprila 2024.

Z enkratnim projektom, ki je bil kot primer dobre prakse večkrat predstavljen na Kulturnem bazarju, šole in vrtec sledijo smernicam za izvajanje kulturno-umetnostne vzgoje. Slednja je kot eden od pomembnih ciljev zapisana tudi v Zakonu o osnovni šoli. Filmska vzgoja ima pomembno vlogo pri izoblikovanju osebnosti mladostnika. S pomočjo izbranih filmov učitelji mlade v pogovorih po projekcijah spodbujajo, da razmišljajo o različnih aktualnih temah, ki so povezane z njihovim odraščanjem, medosebnimi odnosi in odnosi v družbi. Obenem jih ozaveščajo o moči avdiovizualnih podob, ki danes preplavljajo njihov vsakdan in so pogosto zelo vprašljive kakovosti.

Obisk velike dvorane v središču mesta in ogled filma na velikem platnu je za marsikaterega otroka poseben dogodek. Srednješolci so izbrali slovenski film Šepet metulja, ki obravnava z avtizmom povezano drugačnost v srednješolskem okolju. Film je učence predšolske vzgoje pobliže spoznal z avtistično motnjo, s katero se bodo lahko kmalu srečali pri svojem bodočem poklicu, jo prepoznali in se nanjo ustrezno odzvali.

Za vrtčevske otroke je letos izbran film Roza in kamena škratinja, ki se dotika tem prijateljstva, poguma, zvestobe in drugačnosti. Učenci prve triade (ponekod tudi 4. razreda) so si ogledali animirani film Nina in ježeva skrivnost. Vodja kulturnega dne od 1. do 4. razreda, Urška Makuc iz Osnovne šole Otlica je po ogledu strnila vtis: »Glavna junaka, deklica Nina in njen prijatelj, se soočita z izgubo službe njunih očetov. Otroka zaznata stisko in poskušata očetoma pomagati po svojih najboljših močeh. Čeprav film obravnava občutljivo socialno tematiko (brezposelnost staršev ter s tem povezane krivice, goljufije …) so  učenci vsebino doživeli kot pustolovščino, v katero se zapleteta glavna junaka, medtem ko iščeta rešitve za očeta. Med njima je ves čas prisotna pristna prijateljska vez, ki proti koncu preraste v prvo zaljubljenost, nad čimer so bili učenci še posebej navdušeni«.

Največ otrok (od 4. do 9. razreda) si je ogledalo norveški film Dancing Queen. Kot nakazuje naslov, film tematizira ples ter pot do tega, da v tem postaneš res dober. Eden od junakov pove, da je za osvojitev naslova najboljšega plesalca potrebnih 10.000 ur vadbe. Na koncu se izkaže, da to ni dovolj, saj štejeta tudi srčnost in iskrenost, ki prihajata neposredno od vsakega izmed nas.

Ogled filma so na nekaterih šolah popestrile tudi delavnice, ki so jih izvajale izurjene šolske plesalke. Na Osnovni šoli Dobravlje sta v goste prišli vodja plesne šole ADC Alice Stojko Saliu in učiteljica plesa, nekdanja učenka Osnovne šole Dobravlje Maruša Leban. Skupaj z našimi plesalkami sta izvedli štiri plesne delavnice, med katerimi so se vsi učenci naučili preproste hip hop koreografije. S pomočjo intervjujev, ki so jih pripravile in vodile naše plesalke, so učenci izvedeli, kako visoko raven modernega plesa dosegajo ajdovski plesalci v svetovnem merilu.

Ines Lemut, učiteljica na Osnovni šoli Otlica, je po ogledu napisala: »Njihovi prvi vtisi o filmu so bili različni. Dekletom je bil film bolj všeč kot fantom. Nekateri fantje so film označili kot precej dolgočasen, saj da je bilo v njem premalo »akcije«. Dekletom so bili v filmu najbolj všeč plesni vložki. Učenci so o Mini, njeni babici, Markusu idr. debatirali tudi na avtobusu, med povratkom na šolo, kar kaže, da jih ni pustil ravnodušnih«. To je odziv, ki si ga organizatorji želimo: izražanje doživetja filma, spodbujanje  izmenjave mnenj, poslušanje drugega ter na ta način ostrenje pogleda, poglabljanje razumevanja in sprejemanje drugačnosti.

Na šolah se že veselimo Dnevov filma za mlade v naslednjem letu.

Tekst in foto: Mirjam Kalin