Pred nami so prazniki

datum: 24.04.2024
kategorija: Novice

Pred nami so praznični dnevi – naše kraje bodo tradicionalno okrasili mlaji, na predvečer praznika dela bodo zagoreli kresovi, 1. maja zjutraj pa nas bo prebudila budnica.

Mlaj je priskrbela Krajevna skupnost Ajdovščina, v mesto pa so ga po starem pripeljali in okrasili člani Konjeniškega društva Sveti Štefan. Na petkovo popoldne, 26. aprila, bo v Ajdovščino tradicionalno s konjsko vprego Konjeniškega društva Sveti Štefan prispel najvišji mlaj v občini, ki že več let poteka v soorganizaciji s Krajevno skupnosto Ajdovščina. Postavljanje mlaja in dogodek, ki bo potekal hkrati, bosta za nekaj časa zaprla za promet središče mesta. Ker se 26. aprila pričenja tudi ultratekaška prireditev Ultra Trail Vipavska dolina, ki ima za popoldan napovedane štarte tekov z Lavričevega trga, zna biti v mestu precejšnja gneča, prosimo za razumevanje in strpnost. 

Na predvečer praznika dela bo tradicionalno zagorel kres v grajskem vrtu. Da bo mogočno gorel, bodo poskrbeli taborniki, ki pripravljajo tudi družabni program. Prične se ob 20. uri z nagovori, po prižigu kresa pa bodo v živo zagodli fantje iz skupne Gartrože.

Pihalni orkester Burja Ajdovščina že pridno vadi koračnice za letošnjo Prvomajsko budnico. Če je v prvih letih po ustanovitvi budnico izvajal predvsem po mestu Ajdovščina, je lani prvič krenil na pot po naših krajevnih skupnostih. Seveda v enem jutru ne more obiskati vseh krajev v naši občini, zato bodo tradicionalno na pomoč priskočila prostovoljna gasilska društva.

Glasbeniki Pihalnega orkestra Burja Ajdovščina pod vodstvom dirigenta Andreja Kobala se bodo 1. maja že zgodaj odpravili na pot, tako da bo prvi nastop kar okoli 6. ure zjutraj. Budnica bo letos obiskala naslednje kraje: Col, Planina, Gaberje, Šmarje, Vrtovče, Dobravlje, Ajdovščina – Dom starejših občanov na Ribniku, Lavričev trg. Na zadnji postaji, na ajdovskem placu v središču mesta, bo približno ob 11. uri mini zaključni koncert, na katerega ste vabljene vse občanke in občani.

Prijetne in doživete praznike želimo!