Ekološka Kmetija Ipavec navdihuje naslednjo generacijo kmetovalcev

datum: 28.04.2024
kategorija: Novice

Delavnica na ekološki kmetiji Ipavec

V sklopu projekta LAS Prehod na sonaravno oskrbo s hrano je Občina Ajdovščina organizirala delavnico, v okviru katere so bili učenci iz prilagojenega programa Osnovne šole Danila Lokarja deležni edinstvene priložnosti, da spoznajo svet trajnostnega prehranjevanja in ekološkega kmetovanja.

Delavnica na ekološki kmetiji Ipavec Delavnica je potekala minuli torek, 23. aprila. V prvem delu dneva so se učenci seznanili z osnovami projekta ter pomenom trajnostnega pristopa k prehranjevanju in kmetovanju. Tanja in Mitja Ipavec, lastnika kmetije, sta učencem z navdušenjem predstavila svoje delo in vizijo ekološkega kmetovanja. Raziskali so rastlinjake ter spoznali široko paleto rastlin, ki uspevajo na kmetiji Ipavec. Vrhunec dneva pa je bila zagotovo delavnica, na kateri so se učenci spoznali z različnimi vrstami semen in postopkom sajenja. Zagnano so sejali semena v lončke, ki so jih nato odnesli s seboj v šolo. Ta majhna semena pa nosijo v sebi lepe sanje o prihodnosti, saj bodo po vzklitju prerasla v sadike, ki bodo krasile učni vrt šole in prispevale k ekološkemu kmetovanju ter trajnostnemu načinu življenja.

Delavnica na ekološki kmetiji Ipavec Ekološka kmetija Ipavec se s tem dogodkom ni le približala lokalni skupnosti, temveč je tudi posadila semena znanja in navdušenja za trajnostno kmetovanje v srcih mladih generacij. Skupaj smo stopili korak bližje k bolj zdravemu, trajnostnemu in povezanemu načinu prehranjevanja ter odgovornega ravnanja z okoljem.

 

 

 

Aktivnost se je izvedla v okviru operacije sodelovanja LAS Prehod na sonaravno oskrbo s hrano, ki je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije preko Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020 / ukrep LEADER / podukrep 19.3.

Logo LAS 4 skupni.PNGlogo PRP-LEADER-EU-SLO-barvni.jpg