Županovo voščilo ob praznikih

datum: 27.04.2024
kategorija: Novice

Spoštovane občanke, spoštovani občani, čestitke ob prazniku, dnevu upora proti okupatorju. Naše ljudstvo nas v preteklosti ni razočaralo – s pogumom in vero v boljši jutri nam je izborilo svobodo. Praznujmo ponosno in prijetne prvomajske praznike vam želimo!

Spoštovane občanke, cenjeni občani! Na pragu prazničnega maja se vselej zazremo v našo skupnost z izjemnim ponosom. Občina Ajdovščina namreč praznuje v mesecu največjega cvetnega obilja, ko nam pomlad v vsem svojem razcvetu ponuja obilje priložnosti za smotrno zasnovno nadaljnjih korakov. V cvetoči maj bomo vstopili z védenjem, kako prodorna je naša skupnost, kako ponosni smo lahko na vse dosežke, ki jih povezani v skupnost snujemo vsak zase in vsi skupaj. Kajti vsak, ki z delom svojih rok plemeniti našo skupnost, sestavlja neomajno celoto.

Kolikokrat je naše ljudstvo že izkazalo, da se prav pri nas rojevajo ideje, ki spreminjajo ne zgolj tok zgodovine, temveč tudi naš boljši jutri. Kako ponosno je 5. maja 1945 donela slovenska pesem, kako odločno so tedaj odmevali koraki po Lavričevem trgu, kako ponosno je bilo naše ljudstvo, da se je prav v Ajdovščini, prepišni zibelki Vipavske doline, rojevala nova zgodovina. Svobodnejša, trdnejša, obetavnejša. Prav taka, kot je naša skupnost tudi danes.

Dandanes se nam mnogotere vrednote zdijo samoumevne, a ozirajoč se v zgodovino, spoznamo marsikatero dejstvo, ki se ni odvilo samo po sebi, pač so za uresničitvijo vrednot, kot so svoboda, pogum, solidarnost, stali trdni in kleni možje, ki so za svoj narod in svojo domovino na piedestal postavili svoje lastno življenje. In teh ni bilo malo.

Naše ljudstvo nas v preteklosti ni razočaralo – s pogumom in vero v boljši jutri nam je izborilo svobodo. Zatorej ne pozabimo na pogumna dejanja naše zgodovine in praznujmo ponosno niz praznikov, pričenši s 27. aprilom, dnevom upora proti okupatorju, ki nas s svojo odločno naravo spomni, da se je za svobodo, pravičnost, tovarištvo vselej vredno boriti, kajti svoboda nam nikdar ni bila dodeljena sama od sebe. Kot nam niso bile nikdar same po sebi umevne delavske pravice, ki jih bomo s praznovanji ob tradicionalnih budnicah in rdečih nageljnih obudili prvega maja.

Nenazadnje pa so prazniki tudi čas za druženja in medsebojno povezovanje. Naj vam prosti dnevi prinesejo cvetoč obet, temelječ na neusahljivem izviru navdiha, ki ga je moč najti v slehernem delu naše skupnosti.

Praznujmo ponosno!

Tadej Beočanin, župan