Vipavsko dolino minuli vikend preplavilo več kot 2000 bojevnic in bojevnikov iz 40 držav sveta

datum: 29.04.2024
kategorija: Novice

Med 26. in 28. aprilom 2024 je v Vipavski dolini potekala 9. izvedba dogodka Ultra Trail Vipavska dolina I Feel Slovenia z rekordno udeležbo 2150 tekačev in pohodnikov, ki so dolino ponovno napolnili s svojim pogumom, vztrajnostjo in odločnostjo, da se podajo novemu izzivu naproti.

tV petek 26. aprila je Ajdovščina postala gostiteljica enega največjih ultra trail tekaških dogodkov v Sloveniji. Tekmovalci so se pomerili na 6 tekmovalnih razdaljah  -  Emperor 160 km (6.400 višinskih metrov), Centurion 110 km (4.500 višinskih metrov), Gladiator 60 km (2.400 višinskih metrov), Legionar 30 km (1.600 višinskih metrov), Asterix 15 km (250 višinskih metrov), Castra City Run 10 km (150 višinskih metrov) in netekmovalni 11-km pohod Obelix Hike & Wine (100 višinskih metrov), kjer so na svoj račun lahko prišli tudi pohodniki in ljubitelji izvrstne vipavske kulinarike.   

Dogodek Ultra Trail Vipavska dolina I Feel Slovenia se je začel v petek, 26. aprila na Lavričevem trgu v Ajdovščini, v rimskih časih poznani pod imenom Castra. Šest označenih tekaških poti je bilo speljanih po stezah, utrjenih planinskih in drugih poteh, ki prečijo reko Vipavo, nato pa vodijo skozi vinograde in južne grebene Vipavskih Brd. Temu je sledil epski vzpon na Nanos, na katerem so tekače na tokratnji izvedbi pričakale nizke temperature in sneg. Zaradi izrednih vremenskih razmer v tednu pred pred dogodkom, so organizatorji z namenom zagotovitve varnosti vseh tekačev na progi v seznam obvezne opreme uvrstili tudi zimsko opremo ter poostrili nadzor gorske reševalne službe.

tZ vetrovnega in zasneženega Nanosa so si tekači s spustom proti Vipavi nekoliko odpočili, vendar jih je takoj za tem že čakal naslednji strm vzpon, ki pa jih je nagradil s tekom po robu Trnovske planote ter mogočnega Čavna v luninem spremstvu. Pot je nato tekače vodila mimo Lijaka vse do Svete Gore nad Novo Gorico, preko reke Soče ter v Solkanu tudi preko državne meje, od koder jih je trasa vodila v italijansko Gorico in se nato vrnila nazaj v Slovenijo. S sodelovanjem v ultra maratonski preizkušnji Mestna občina Nova Gorica in Občina Gorica (Comune di Gorizia) tako simbolno že četrtič vstopata v dogajanje povezano z Evropsko prestolnico kulture, ki jo bosta obe občini gostili leta 2025. 

Organizacijsko izjemno zahteven dogodek pomembno dviguje ugled destinaciji, hkrati pa v ospredje postavlja šport in aktivni turizem, kar je tudi ena glavnih promocijskih tematik slovenskega turizma.

tDogodek so otvorili najmlajši z Otroškimi teki, organiziranimi v sklopu projekta Ajdovski tek Zavoda za šport Ajdovščina v petek ob 17.00 na Lavričevem trgu. Težko pričakovani štart najdaljše, 160 kilometrske razdalje Emperor dve uri kasneje, je na ajdovskih ulicah pričakala množica obiskovalcev in navijačev, na Lavričev trg pa jih je prišel pospremit tudi sam cesar na konju s svojo vojsko. Ob spremljavi znamenite Zimmerjeve skladbe Now We Are Free se je na veličastni krog okrog Vipavske doline podalo 132 bojevnikov.

Večer so v pričakovanju drugega, 110-kilometrskega štarta razdalje Centurion popestrili ekipa imitatorjev Radia Ga Ga - Nova generacija. Množica je na Lavričevem trgu v Ajdovščini tako lahko spremljala Tilena Artača, Aleksanda Povzeka, Jureta Mastnaka, Renata Vindiša in Alenko Marinič, ki so se prelevili v Roberta Goloba z izbranko Tinceko, ministra Šarca, bivšega župana Kanglerja s svojim Rožmarinom in pa župana najlepšega mesta na svetu, Zorana Jankovića.

V petek pa je na glavni trg v Ajdovščini zapeljal tudi studio medijskega partnerja dogodka radia Val 202, ki je celoten program konca tedna oddajal iz centra dogajanja ultra tekaškega dogodka.

Na štart 110 kilometrske razdalje Centurion ob 22.30 se je v spremstvu rimske vojske in bakel v dolgo in naporno noč podalo 238 pogumnih centurionov.

tV soboto 27. 4. je ob 7.00 na 60 kilometrski preizkušnji Gladiator z Lavričevega trga štartalo 413 tekačev. Rekordnih 784 tekačev pa se je ob 9.00 podalo proti grebenu planote Gora na 30 km Legionarsko preizkušnjo. Ob 10.00 se je na netekmovalni Obelix Hike & Wine, 10 kilometrski pohod med vinogradi, odpravilo 90 pohodnikov in ljubiteljev vipavskega vina in kulinarike.

Še dva štarta sta sledila v popoldanskih urah, in sicer 15 kilometrski Asterix z 250 višinskimi metri, katerega se je udeležilo 282 tekačev, ter 10 kilometrski Castra City Run s 150 višinskimi metri, na katerega se je podalo 73 kratkoprogašev. 

V soboto, 27. 4. je ob 9. 54  v Ajdovščino pritekel prvi tekač na 110 kilometrski progi in tako otvoril ciljno areno. Hélio Fumo, vrhunski tekač iz Portugalske je s časom 11 ur, 24 minut in 49 sekund podrl rekord proge. Z dobro polurno razliko se mu je v cilju pridružil Italijan, Carlo Salvetti, nekaj minut za njim pa Slovenec Jon Lihteneger Vidmajer.

Na razdalji Centurion je v ženski kategorji za Slovenijo slavila Martina Klančnik Potrč z rekordnim časom 13 ur,  21 minut in 9 sekund. Na drugem mestu ji je sledila Avstrijka Cornelia Oswald, tretjeuvrščena pa je bila Diana Kuiš iz Hrvaške.

Emperorsko 165 kilometrsko razdaljo je letos suverno dobil slovenski šampion, Aleš Frlic z rekordnim časom 19 h, 6 min in 52 sekund. Letos je na drugo mesto 40 minut kasneje pritekel zmagovalec iz leta 2023 in 2022, odlični Anže Sobočan. Na tretjem mestu se jima je pridružil Aleš Svetina, ki je s 100-miljsko razdaljo opravil prvič.

V ženski konkurenci je emperorski naslov ponovno odšel v Avstrijo. Neverjetna Esther Fellhofer je s 160 kilometrsko progo opravila v 23 urah, 15 minutah in 4 sekundah. Esther se je s tako izvrstnim časom uvrstila na 9. mesto med vsemi tekmovalci najdaljše preizkušnje. Na zmagovalnih stopničkah sta se ji pridružili še Slovakinja Zuzana Matúšová in Slovenka Tjaša Seliškar.

Naziv Gladiatorja je šel domačinu  Markotu Tratniku. Z 60 kilometrskim izzivom je opravil v 5 urah, 25 minutah in 56 sekundah. Takoj za njim je v cilj pritekel Matic Čačulovič. Bron je šel v roke Nejcu Blatniku.

V ženski konkurenci je ponovno slavila vrhunska domača tekačica Petra Tratnik s časom 5 ur, 44 minut in 12 sekund. Sledili sta ji Italijanka Nicol Guidolin na drugem in Čehinja Karolina Jelinkova na tretjem mestu.

t30 km razdaljo Legionar je zmagovalec, Italijan Alex Baldaccini, pretekel v 2 urah, 55 minutah in 28 sekundah. Niti minuto za njim je v cilj pritekel drugouvrščeni Francoz Dimitri Chapelle, tri minute kasneje pa še Slovenec Nejc Uršič.

V ženski kategorji je zmagala Madžarka Virág Weiler, ki je s časom 3 ure, 33 minut in 8 sekund pritekla pred Slovenkama Tinkaro Robek in Rebeko Petrovčič.

Na 15 kilometrskem Asterixu je v moški konkurenci ponovno zmagal Vili Črv, ki je v cilj pritekel v 57 minutah in 46 sekundah. Z enominutnima zamikoma sta se mu v cilju pridružila še Matic Tevž in Tadej Vehovec.

Med ženskami pa je bila ponovno najboljša Maruša Cijan Brkič s časom 1h,  9 min in 9 sek. Na oder za zmagovalce sta se uvrstili še Slovenka Neža Žerjav in Nemka Emma Karin Roidl.

Na najkrajši razdalji, 10 kilometrskem Castra City Run je slavil Rus Vladislav Litvinchuk s časom 43 min in 45 sekund. V cilju sta se mu v nekaj minutah pridružila še Slovenca, drugouvrščeni Andrej Rijavec in Jernej Šemrov.

Celotno dogajanje je bilo moč spremljati preko prenosa v živo na spletni strani dogodka UTVV I Feel Slovenia.

Za glasbo in navijanje ob progi, hrano ter pijačo na kar 17 okrepčevalnicah, so poskrbela številna lokalna društva in kar 500 prostovoljcev. UTVV I Feel Slovenia namreč združuje sodelovanje šestih občin (Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Comune di Gorizia, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica), dveh zavodov za turizem (Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina ter Javni zavod za turizem Miren Kras) in dvajsetih lokalnih društev, pri čemer glavno dogajanje gosti občina Ajdovščina.

Na razdalji Obelix ter na Lavričevem trgu so bili v spremljevalni program vključeni vinarji in gostinci iz vasi Vipavske doline. Kot prestižna vinska destinacija se je Vipavska dolina izkazala v idilični vasici na vzpetini nad dolino, Vipavski Križ, ki sodi med najlepše zgodovinske kulturne spomenike Slovenije in je v celoti spomeniško zaščiteno naselje. 

Imenska partnerja prireditve sta Slovenska turistična organizacija I Feel Slovenia ter Javni zavod Nova Gorica in Vipavska dolina.

Emperorski naziv si je kot partner letošnje leto nadelo ajdovsko podjetje Leone z njihovo znamko sladoledov in čokolade AL!VE. Centurion partnerja sta SCARPA in ERDINGER. Uradni pokrovitelj prostovoljcev je postala Primorska hranilnica Vipava. Ob njej so se zvrstila še slednja domača in tuja podjetja, kot so Kolektor, Mlinotest, OSHEE in Sport HG. Legionar partner je postal Fructal z njihovo znamko proteinskih tablic Frutabela.

Rezultati vseh tekem

160 km, Emperor

Moški

Aleš Frlic (SI), 19h  06 min, 52 sek

Anže Sobočan (SI), 19h 44 min, 41 sek

 Aleš Svetina (SI), 20h, 27 min, 55 sek

Ženske

Esther Fellhofer (AT), 23h, 15 min, 04 sek 

Zuzana  Matúšová  (SK), 25h, 54 min, 29 sek 

Tjaša Seliškar (SI), 26h, 37 min, 39 sek 

 

110 km, Centurion

Moški

Hélio Fumo (PT), 11h, 24 min, 54 sek

Carlo Salvetti  (IT), 11h, 59 min 32 sek 

Jon Lihteneger Vidmajer (SI), 12h, 02 min, 27 sek

Ženske

Martina Klančnik Potrč (SI), 13h, 21 min, 09 sek 

Cornelia Oswald (AT), 15h, 01 min, 09 sek 

Diana Kuiš (HR), 17h, 20 min, 43 sek 

 

60 km, Gladiator

Moški

Marko Tratnik (SI), 5h, 25 min, 56 sek 

Matic Čačulovič (SI), 5h, 26 min, 21 sek 

Nejc Blatnik (SI), 5h, 28 min, 39 sek 

Ženske

Petra Tratnik (SI), 5h, 22 min, 12 sek

Nicol Guidolin (IT), 6h 18 min, 43 sek 

Karolina Jelinkova (CZ), 6h 33 min, 43 sek 

 

30 km, Legionar

Moški

Alex Baldaccini (IT), 2h, 55 min, 28 sek 

Dimitri Chapelle (FR), 2h, 56 min, 06 sek 

Nejc Uršič (SI), 2h, 59 min, 47 sek 

Ženske

Virág Weiler  (HU), 3h, 33 min, 08 sek

Tinkara Robek (SI), 3h, 36 min, 45 sek 

Rebeka Petrovčič (SI), 3h, 37 min, 45 sek 

 

15 km, Asterix

Moški

Vili Črv (SI), 57 min, 46 sek   

Matic Tevž (SI), 59 min, 49 sek  

Tadej Vehovec (SI), 1h, 1 min, 7 sek

 

Ženske

Maruša Cijan Brkič (SI), 1h, 9 min, 9 sek

Neža Žerjav (SI), 1h,  14 min, 10 sek

Emma Karin Roidl (DE), 1h, 15 min, 14 sek 

10 km, Castra City Run

Moški

1. Vladislav Litvinchuk (RU),  43 min, 45 sek

2. Andrej Rijavec (SI) 44 min, 31 sek

3. Jernej Šemrov (SI), 47 min, 17 sek

Ženske

1. Julija Brus (SI), 46min, 45 sek

2. Ana Vrečar (SI), 47 min, 17 sek

3. Maja Laznik (SI), 52 min, 30 sek

 

Foto: Klavdij Blažko, Luka Fabčič, Martin Fetich