Bliža se praznik naše domovine, slovesno bo!

datum: 19.06.2024
kategorija: Novice

Dan državnosti bomo z osrednjo slovesnostjo v občini obeležili prav na torek, 25. junija, ob 19. uri s koncertom Pihalnega orkestra Burja Ajdovščina. Že jutri pa bo potekala spominska slovesnost ob obeležju na mostu čez Hubelj. Na dan pred praznikom po bodo po vaseh sledili tudi slovesni dvigi zastav.

t25. junija obeležujemo dan državnosti. S tem dnem Slovenija obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je formalno postala neodvisna s država. V čast 33. obletnici rojstva naše države bodo tudi v občini potekale slovesnosti ob največjem prazniku naše države. Območno združenje vojnih veteranov Ajdovščina Vipava prireja že jutri, v četrtek, 20. junija, ob 20. uri  slovesnost ob spominskem obeležju čez Hubelj. Slavnostni govornik bo dolgoletni predsednik Društva veteranov Sever Severne Primorske Angel Vidmar. Kulturni program bodo oblikovali še ženski pevski zbor Zarja, otroci iz OŠ Šturje in kitarska skupina Akordi iz Ajdovščine. Čez vikend bo slovesno tudi na Gori, v nedeljo bo v spominskem parku na Hoteli ob grobnici 367 padlih borcev na Predmeji potekala proslava s pestrim kulturnim programom. Slovesno bo isti dan tudi na Ustjah ob 19.30. Dan prej, v soboto, 22. junija pa ob spomeniku padlih borcev NOB v Beli v spomin na 81. obletnico boja pripadnikov Vipavske čete. Na dan pred praznikom bodo veterani izvedli slovesen dvig zastave v več vaseh: v Črničah ob 18. uri, na Predmeji ob 18.30, na Otlici ob 18.45 in na Colu ob 19.00.

Osrednja slovesnost ob dnevu državnosti pa bo v občini potekala prav na praznični dan, 25. junija, ob 19. uri v Dvorani prve slovenske vlade. Slavnostni govornik bo župan Tadej Beočanin, sledil bo koncert Pihalnega orkestra Burja Ajdovščina z gostoma: Ajdo Podgornik Valič in Sebastjanom Fabčičem. Vabljeni, slovesno bo!