Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina z Borzo lokalne hrane gradi most zaupanja med kmeti in kupci
datum: 19.02.2025
kategorija: Novice
V osrčju Vipavske doline se prepletata tradicija in inovacija, kar je dokazal nedavni dogodek Borza lokalne hrane. V prostorih Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina je povezal 17 lokalnih pridelovalcev s kupci iz javnih zavodov, gostinstva in trgovine. Dogodek, ki sta ga organizirali Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina in Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina, je bil namenjen vzpostavljanju trajnostnih partnerstev in spodbujanju uporabe lokalnih pridelkov v vsakdanji prehrani.
Direktor Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina, Bogdan Česnik, je ob dogodku poudaril pomen neposrednega stika med pridelovalci in kupci ter pomen kratkih dobavnih verig: “Izpostavitev tega mostu je zelo pomembna predvsem zaradi kratkih dobavnih verig naših pridelkov, ki jih imamo v dolini. Želimo si, da s tem otroci v vrtcih in šolah pridejo do lokalno pridelane hrane, ki je kakovostnejša in sveža. Prav tako želimo, da naši pridelovalci dobijo konstanto odkupa ter da gostinci to hrano ponudijo na svojih izjemnih krožnikih. Z borzo želimo vzpostaviti pravično kmetijsko gospodarstvo, brez posrednikov in zagotoviti neodvisnost od velikih trgovskih mrež.” Dogodek je odprl tudi vprašanje dolgoročnega sodelovanja med lokalnimi pridelovalci in kupci. Marko Rondič iz Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina je poudaril pomen prilagajanja pridelave potrebam trga: “Čas je, da preidemo iz anonimnih nabavnih verig na osebna partnerstva. Želeli bi si, da bi teh surovin imeli celo več, da bi kmetovalci prilagodili svojo proizvodnjo potrebam gostinstva in javnih zavodov ter povezali ta dva svetova – pridelavo in prodajo končnim kupcem.” Lokalni pridelovalci so na borzi predstavili tudi inovativne izdelke, kot je spirulina, modrozelena alga, ki uspeva tudi v Vipavski dolini. Spirulina velja za enega najbogatejših naravnih virov beljakovin, vitaminov in mineralov ter se vse bolj uveljavlja kot superživilo prihodnosti. Njen trajnostni način pridelave omogoča visoko hranilno vrednost ob minimalnem vplivu na okolje, kar jo postavlja v ospredje sodobnih prehranskih trendov.
Med obiskovalci dogodka je bila tudi organizatorka prehrane v Otroškem vrtcu Ajdovščina, Blanka Samec, ki je poudarila pomen lokalne hrane za otroke: “Iščemo lokalne dobavitelje, saj želimo otrokom ponuditi čim več lokalno pridelane hrane. Kljub omejitvam javnih naročil si lahko vseeno omogočimo nekaj lokalnih dobaviteljev. Danes sem spoznala že več zanimivih ponudnikov, s katerimi bomo lahko razširili jedilnike in hkrati sledili novim prehranskim smernicam.” Glede na odličen odziv pridelovalcev in kupcev Razvojna agencija ROD Ajdovščina že načrtuje nadaljnje korake. Jeseni bodo pripravili novo borzo lokalne hrane, na kateri bodo večjim kupcem in posameznikom ponudili pridelke in izdelke za ozimnico. Dogodki, kot je Borza lokalne hrane, potrjujejo zavezanost Vipavske doline k trajnostnemu razvoju, podpori lokalnim pridelovalcem in zagotavljanju kakovostne hrane za skupnost. S povezovanjem pridelovalcev in kupcev se krepi lokalna ekonomija, zmanjšuje ogljični odtis in zagotavlja, da domači pridelki ostanejo dostopni vsem generacijam.
Občina Ajdovščina bo še naprej podpirala pobude, ki prispevajo k blaginji lokalne skupnosti in razvoju trajnostnih prehranskih sistemov.