Pilonova galerija Ajdovščina

Veno Pilon je eden velikih Ajdovcev, umetniku se je Občina Ajdovščina odločila pokloniti tako, da je tri leta po njegovi smrti Pilonovo pekarno preuredila v mestno galerijo. Sin Vena Pilona, Dominque Pilon, je za galerijo podaril očetova dela in druge predmete. Stavbo pekarne je v galerijo preuredil arhitekt Svetozar Križaj ter za to veliko delo prejel največje arhitekturno priznanje pri nas, Plečnikovo nagrado.

Pilonova galerija, ki je hkrati tudi muzej, se tako doma kot na tujem predstavlja kot uspešno razstavišče sodobne likovne umetnosti.

Leta 1971 je Dominique Pilon Občini Ajdovščina podaril zapuščino svojega očeta; občina je nato ustanovila sklad za ureditev galerijske in muzejske zbirke, katerega predsednik je bil dr. Danilo Lokar (prvotni namen je bil v teh prostorih, poleg Pilonove zapuščine, namestiti tudi arheološko zbirko in druge pomembne krajevne zbirke – neke vrste krajevni muzej); 21. septembra 1973 je bila odprta galerija v pritličju – Galerija v Ajdovščini, s prvo razstavo – Pilonovimi deli iz zapuščine njegovega sina in sposojenimi deli Danila Lokarja (naslednja razstava – grafike Toneta Kralja, prva razstava v organizaciji Galerije v Ajdovščini – Gorazd Šefran – grafike); ime Pilonova galerija se prvič pojavi 24. oktobra 1975, na razstavi skulptur Luja Vodopivca; 10. februarja 1978 ob 15.00 uri je bilo uradno odprtje prvega nadstropja galerije, kjer je svoje stalno mesto dobila zbirka Pilonovih del (do tistega leta so stalno zbirko vsaj enkrat letno pokazali javnosti, sicer pa se je umikala gostujočim razstavam); od decembra leta 2002 je v podstrešnih prostorih Pilonove galerije na ogled tudi zbirka fotografij Vena Pilona.

Prvi kustos in direktor Pilonove galerije v Ajdovščini je bil akademski slikar Danilo Jejčič.  Nasledila ga je dr. Irene Mislej. Danes pa je direktorica in kustosinja galerija Tina Ponebšek. 

Galerija deluje na osnovi Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Pilonova galerija Ajdovščina 

Pilonova galerija Ajdovščina
Prešernova ulica 3
5270 Ajdovščina
Tel.: 00386 (5) 368 91 77
Fax: 00386 (5) 368 91 78
e-mail: pilonova.galerija@siol.net

Spletna stran: www.venopilon.com