Novice

V Ajdovščini začenjamo z zasaditvijo dreves

datum: 16.02.2023
kategorija: Zelena Ajdovščina

V prihodnjih dneh se v Ajdovščini pričenja zasaditev dreves v okviru projekta Ozelenitev javnih površin v Ajdovščini in njeni okolici. Prve sadike so že na poti, do konca marca bo zasajenih več kot 860 dreves in 3000 grmovnic.

Z naslednjim tednom bo izbrani izvajalec del FLORA SPORT d. o. o. iz Kranja pričel s pripravljalnimi deli in sajenjem drevja. Prve sadike pa bodo v Ajdovščino dostavili že konec tega tedna. Najprej so predvidene zasaditve novih dreves vzdolž Hublja, ob nogometnem stadionu, v  Palah, ob šolah in  vrtcih ter otroških igriščih v mestu. Drevesa bodo v kratkem zasajena tudi na območju avtobusne postaje Ajdovščina in pri stavbi občinske uprave, nato sledi nadaljevanje ob Goriški in Vipavski cesti. Do konca marca bo zasajeno skupaj 867 dreves in približno 3000 grmovnic, jeseni pa bo sledil drugi del izvedbe projekta, ko se bo mesto olepšalo tudi s trajnicami. Geodeti na terenu že izvajajo zakoličbe po pripravljeni projektni dokumentaciji, ki jo je izdelala krajinska arhitektka Tina Lipovž s svojo ekipo studia PIKAPLUS. Predhodno bodo izvajalci območja sajenja na terenu označili, tako da bodo zainteresirani občani lahko spremljali, kako napredujejo dela. Z namenom pomladitve in nove zasaditve bo potrebno na nekaterih območjih nekaj dreves in grmovnic, predvsem tistih dotrajanih, odstraniti,  in sicer v parku v Palah, Šturskem parku in nekaj grmovnic vzdolž Goriške in Vipavske ceste. Posamezna drevesa v slabem stanju se zamenjajo z novimi.

 

S ciljem kakovostne izvedbe del bosta v fazi sajenja vključena tudi zunanji arboristični nadzor s strani certificirane arboristke Tanje Grmovšek ter ajdovsko komunalno javno podjetje, ki bo prevzelo zasaditve v vzdrževanje. Za drugo fazo projekta – zasaditev po krajevnih skupnostih – se zaključujejo idejni projekti.