Novice

2.352 količkov varuje 784 dreves

datum: 18.04.2023
kategorija: Zelena Ajdovščina

Pogled na mesto Ajdovščina je v letošnji pomladi precej drugačen, kot smo ga vajeni. Skoraj ga ni kotička, da se z njega ne bi svetili količki, ki varujejo na novo zasajena drevesca, katerih krošnje so že zabrstele. Mesto dehti v drugačni, precej bolj zeleni podobi, ki sta nam jo z milijonsko donacijo poklonila Taja in Ivo Boscarol. V nadaljevanju se bo projekt nadaljeval na podeželju. Za stalno vlaženje pa se bo na ajdovska mestna drevesa namestilo 60-litrske vreče za zalivanje.

tLetošnjo pomlad v Ajdovščini zaznamujejo svetli količki, ki varujejo novo zasajena drevesa. Teh je natanko 2.352, trikrat več, kot je novih drevesc, 784. Krošnje so že zabrstele, prav tako so zacvetele že mnoge od 698 na novo zasajenih grmovnic in 1000 drugih trajnic. Delo je potekalo intenzivno, saj je bilo treba loviti primeren čas za sajenje. Na terenu je bilo več ekip, občanke in občani pa ste z zanimanjem opazovali kako teče projekt zasaditve. Na ta račun se je pojavilo veliko komentarjev, pa tudi precej zanimivih vprašanj. Odgovori na vaša vprašanja se zbirajo v zavihku »zelena Ajdovščina«. V nadaljevanju pa o vlaženju zemlje okoli koreninske grude in zalivanju nasploh.

 

Zastirka iz peska in zalivalne vreče za stalno vlaženje

Zagotavljanje in ohranjanje ustrezne vlažnosti talne podlage v območju koreninske grude novega mestnega drevesa je izrednega pomena za uspešnejše vraščanje drevesa. Zato se območje okoli novih drevesc zastira. Na domačih vrtovih pretežno uporabljamo zastirke iz organskih materialov, ki z razkrojem še obogatijo tla. Niso pa takšne zastirke vedno primerne, in tudi tiste iz anorganskih materialov dobro služijo svojemu namenu. Predvsem zaradi burje se je okoli novih drevesc po mestu nameščala anorganska zastirka iz drobnih kamenčkov, ki po prvih kontrolah že odlično opravlja svoje delo – ohranja vlago v tleh okoli koreninske grude.

tV začetnem obdobju rasti je za drevesca zelo pomembno tudi zalivanje, ne zgolj za obstoj, pač pa tudi za oblikovanje lepe in gosto raščene drevesne krošnje. V ta namen bodo na debla drevesc v kratkem nameščene 'zalivalne vreče'. Njihova prednost je, da se jih hitro polnijo, nato pa zagotavljajo počasno sproščanje vode za primerno globinsko namakanje. Prve takšne vreče so se na trgu pojavile leta 1989. Zaradi racionalizacije dela v času zalivanja novih mestnih dreves, počasnejšega namakanja, ki lahko traja tudi do 8 ur, ter kontrole, da drevo res dobi določeno količino vode, jih uporabljajo številna evropska in tudi slovenska mesta.

60-litrske vreče na ajdovskih mestnih drevesih bodo označene z logotipom projekta 'Za zeleno Ajdovščino'. Z vodo jih bodo pretežno polnili vrtnarji ajdovske komunale, pa tudi drugi, saj gre za veliko količino novih dreves na mnogih lokacijah. Režim zalivanja se bo prilagajal vremenskim razmeram in vlažnosti tal. Vreče bodo na drevesa nameščena le v obdobju zalivanja, konec poletja pa se jih bo snelo. Po potrebi se jih bo prihodnje leto ponovno namestilo, le da ne več na deblo, pač pa na oporne količke, saj se koreninski sistem v tem času močno razširi.

Vlažnost tal okoli koreninske grude novo-zasajenih dreves se bo natančno spremljalo še prihodnje dve do tri leta. V sklopu začetnega vzdrževanja bodo pod nadzorom tudi zastrika in količki, sproti se bo čistilo plevel okoli debelc in nasploh kontroliralo stanje mladega drevesa ter morebiten pojav škodljivih dejavnikov ter po potrebi nemudoma ukrepalo.