Novice

Mestna drevesa prinašajo tudi prihranek

datum: 07.07.2023
kategorija: Zelena Ajdovščina

Drevesa v urbanem okolju so življenjskega pomena za prebivalce, zaradi hitre urbanizacije in vedno večje gostote prebivalstva v mestih so danes še bistveno bolj pomembna, kot pred desetletji. Tudi Ajdovščina hitro raste in se razvija, zato smo hvaležni za prav vsakega od 784 novo zasajenih drevesc, prav tako pa lahko na račun novih zasaditev že izračunamo prihranek.

tDonacija Taje in Iva Boscarola v zeleno Ajdovščino ima pomemben vpliv na življenje našega mesta in občine. Med občanke in občane so nove zasaditve vnesle nadvse pozitivno razpoloženje, kar je pomembna dodana vrednost projekta. Vrednost mestnih dreves pa je mogoče tudi finančno ovrednotiti – veliko namreč pripomorejo k blaženju podnebnih sprememb, pomagajo pri odvajanju padavin in preprečujejo poplave, poleti hladijo ozračje in nam prihranijo energijo. Že s samo zasaditvijo smo na račun mladih drevesc, ki pridno črpajo dušikov oksid, ozon, ogljikov monoksid ter ustvarjajo kisik, nekaj prihranili. Čez 20 let bo znesek prihranka narasel na dobrih 16.000 evrov, v naslednjih treh desetletjih pa bomo na račun teh naših 784 dreves prihranili skoraj 50.000 evrov! (vir: i-Tree Planting Calculator -  https://planting.itreetools.org/)

tEden temeljnih vodilnih svetovnih strokovnjakov za mestno gozdarstvo dr. Cecil Konijnendijk van den Bosch (Nizozemska) zagovarja koncept idealne mestne ozelenitve po pravilu 3-30-300:

3: vsak prebivalec mesta bi moral ob pogledu skozi okno zagledati najmanj 3 drevesa,  

30: drevesne krošnje bi morale pokrivat najmanj 30 % površin v vseh mestnih soseskah,   

300: sleherni prebivalec mesta bi moral biti od najbližje zelene površine oddaljen največ 300 metrov.

Ajdovke in Ajdovci mu kar pritrjujemo, verjetno redkokatera prebivalka/prebivalec našega mesta skozi svoje okno ne vidi treh dreves, tudi zelene površine so vsakemu dostopne na manj kot 300 metrih, edino na pokritost površin mestnih sosesk s krošnjami bomo počakali še kakšno leto ali dve. Je pa v pripravi interaktivni zemljevid zelene Ajdovščine, preko katerega bomo lahko spremljali rast in razvoj novo zasajenih dreves.