Lokavški kulturni dnevi

datum: 22.10.2013
kategorija: Novice

Foto Nevenka Vidmar

Letošnji Lokavški kulturni dnevi so minili v znamenju petja in glasbe ter prikazali vso muzikaličnost kraja in domačinov od nekdaj do danes. Letošnje Čibejevo priznanje za življenjsko delo je šlo v roke opernega pevca Zdravka Pergarja, diplomo Edmunda Čibeja pa so prejeli Lokavški pritrkovalci.

Čibejevo priznanje za življenjsko delo je prejel tenorist Zdravko Perger Uvodni petkov večer je v cerkvi Marije Vnebovzete nastopil godalni kvartet Nova, v Čibejevi dvorani pa je potekalo odprtje zanimive razstave Zgodovina glasbenega ustvarjanja v Lokavcu.

Osrednji dogodek letošnjih Lokavških kulturnih dni je bila sobotna spevoigra Ostani zdrava, moja Vipavska. Glasbeno predstavo so skupaj na oder postavili domači pevci in godalni orkester Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina. Polna dvorana obiskovalcev je navdušeno spremljala odlično izvedeno glasbeno predstavo.

Diplomo Edmunda Čibeja so si zaslužili Lokavški pritrkovalci. Foto Nevenka Vidmar Letošnja Čibejeva priznanja so šla v roke domačim glasbenikom. Priznanje za življenjsko delo Edmunda Čibeja je bilo podeljeno tenoristu Zdravku Pergarju, pevcu v ljubljanski Operi, ki si veliko prizadeva za kulturno poživitev domačih krajev. Je organizator mnogih vrhunskih glasbenih dogodkov, k sodelovanju s priznanimi glasbeniki pa rad povabi domače ljubiteljske pevce. Diplomo Edmunda Čibeja pa so v letošnjem letu prejeli Lokavški pritrkovalci. »Zvončkarji« iz Lokavca so v zadnjih nekaj letih postali izredno priljubljeni, predvsem pa v domačem kraju skorajda ni prireditve, na kateri nebi sodelovali.

Lokavški kulturni dnevi so se zaključili z nedeljskim pohodom Po zaselkih Lokavca v organizaciji Društva DOLI. Tokrat so pohodniki hodili v ritmu različnih žanrov muzike.  Predsednik društva, Boris Blažko, je na facebooku zapisal tudi: »Število pohodnikov je odgovarjalo vremenu, število 50 je lepo in Foto Nevenka Vidmar okroglo število. Pri izviru Hublja so Jazz band - nikoli mlajši - naši vrli mladi glasbeniki vrgli na laž, saj so prav s svojo mladostjo preigravali glasbo njihovega časa. Pri kotlarni in bakrarni Bavčar smo poslušali plošče, ki so nam pričarale tisto prvomajsko vzdušje, delavsko zabavo. Pohodniki pa so se okrepčali z delavsko malico. Še pred tem smo obiskali Vilo lavando, kjer Sebastjan in njegova žena iz raznih zelišč in rastlin, predvsem iz sivke, ustvarjata prave dišeče čudeže. Postanek smo imeli tudi pri Dvorani E. Čibeja, kjer smo si ogledali razstavo o preteklosti glasbenega življenja v Lokavcu. V župnijski cerkvi nas je pričakal župnik Jože Ličen in nam predstavil župnijo in cerkev. Zatem nas je čakal mini koncert, kjer sta se predstavila oba letošnja nagrajenca. Zapel nam je tudi oktet Sotočje, na orgle je zaigrala domačinka (na začasnem delu v Vipavi) Vlasta Lokar Lavrenčič. Nato smo se odpravili na Grajšk, kjer je bila včasih vaška in furmanska gostilna. Tu so nam zaplesali plesalci folklorne skupine Društva MOST. Pot nas je nato vodila v Brith, kjer so se na vozu s vpreženima konjema pripeljali vasovalci in zapeli vrli domačinki pod balkonom. Sledil je ogled Etnološkega muzeja Batičeva hiša ter zaključek pohoda na kmetiji Černigoj, kjer so se pohodniki zavrteli na zvoke harmonike in tako podoživeli "Trifo" ali danes osmico in ples ob nedeljah zvečer. Lepo je bilo. Zato se organizacijski odbor Društva za oživljanje lokavškega ozročila DOLI zahvaljuje vsem, tako pohodnikom, kot tudi glasbenikom, pevcem, igralcem, gospodu župniku, Vlasti Lokar Lavrenčič, lastniku kotlarne D. Bavčarju, Sebatjanu - Vila Lavanda, Folklorni skupini MOST, prijazni gospe v gostilni pri izviru Hublja, našim pritrkovalcem in družini Černigoj za vse, da smo lahko skupaj ustvarili tako lep dan.«


Nevenka in Sanda