Sprejem najuspešnejših okronan s prvimi listinami odličnosti za letošnje vinske izbrance

datum: 19.04.2014
kategorija: Sporočila za javnost

Najuspešnejši 2014

V Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini je sinoči potekal sprejem za občanke in občane, ki so v zadnjem letu dni dosegali vrhunske uspehe na različnih področjih. Prvič pa so bile na sprejemu podeljene tudi listine odličnosti za vinske izbrance iz nedavnega občinskega ocenjevanja. Podelila jih je Vinska kraljica Slovenije, ki je razglasila tudi letošnjega »šampiona« - protokolarno vino Občine Ajdovščina je barbera 2011, pridelali so jo na posestvu Stegovčevih, Vina Sveti Martin, na Brjah na Vipavskem.

 Vinska kraljica Slovenije Špela Štokelj je razkrila zmagovalca - protkolarno vino Občine Ajdovščina 2014 je pridelal Peter Stegovec iz Brij na Vipavskem, barbera 2011. Čestitamo! Stegovčeva barbera je bilo tudi sicer najviše ocenjeno vino, prejela je oceno 18,65. Listine odličnosti pa so prejela še naslednja vina:

V kategoriji »domače sorte«:

Damjan Štokelj, Planina 9, Pinela 2013

Posestvo Ferjančič, Planina 73, Zelen 2013

V kategoriji »ostala bela sveža vina zadnjega ali predzadnjega letnika:

Kmetija Kobal, Benedikt Kobal, Budanje 30, Laški rizling 2013

Štefan Kobal, Planina 33a, Chardonay 2013

V kategoriji »rose vina« komisija ni podelila listin odličnosti.

V kategoriji »bela macerirana ali barikirana vina«:

Damjan Štokelj, Planina 9, Planta bela 2011

Prejemniki prvih listin odličnosti iz občinskega vinskega ocenjevanja. Česititke! V kategoriji »rdeča vina«:

Vina Sveti Martin, Brje 121, Barbera 2011 – protokolarno vino Občine Ajdovščina 2014

Darko Poljšak, Šmarje 28a, Cabernet Sauvignon 2011

Posestvo Ferjančič, Planina 73, Merlot 2011

Na ocenjevanju je sodelovalo 15 domačih vinarjev, s 46 vzorci vin. Po mnenju strokovne komisije Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, v sestavi: predsednica Tamara Rusjan in člani Andreja Škvarč, Mojca Mavrič Štrukelj, Ivan Žežlina in Matjaž Lemut, ki je zasedala v Faladurju v Palah, so vsa ocenjena vina dobre kakovosti in so prejela lepe ocene. Da je bila podelitev listin resnično nekaj posebnega in svečanega, pa je poskrbela Vinska kraljica Slovenije Špela Štokelj, ki jih je podelila ter razglasila protokolarno vino Občine Ajdovščina.

Špela Štokelj, slovenska vinska kraljica, pa je bila tudi gostja sprejema, ki je bil osrednji motiv prireditve. Na odru se je družila z lepotno kraljico, Miss Univerze Slovenije, Saro Savnik ter uspešnima športnikoma iz novega Športnega društva bodybuilding&fitness Ajdovščina. Ste vedeli, da imamo v Ajdovščini državne rekorderje v lokostrelstvu? Da je mlada smučarka Smučarskega društva Dol uspešnejša, kot je bila v enakem starostnem obdobju Tina Maze? Modelarsko društvo Ventus bo organizator svetovnega prvenstva v letu 2016.  Marko Sever, parakolesar, se pripravlja na olimpijske igre v Riu, kjer bo zagotovo pedala vrtela tudi Polona Batagelj … Med nami imamo prostovoljce, umetnike in kulturnike z visokimi strokovnimi priznanji. Posebnega pomena pa so podjetniške nagrade in priznanja, ki poleg dobrega imena prinesejo splošne gospodarske in družbene koristi. Župan Marjan Poljšak je to še posebej poduaril v svojem voščilu Ivu Boscarolu. Uspehom Pipistrela je težko slediti, je dejal. Ivo Boscarol je poudaril, da mu med vsemi priznanji in nagradami največ pomeni prav nagrada za najbolj zaupanja vredno poslovno osebnost. Podjetje letos praznuje 25. obletnico, pred kratkim so se z dvema novima priznanjema za svoja letala vrnili iz sejma v Nemčiji ... Denarni del nagrade je podjetnik poklonil v dobrodelne namene, nakazan bo fundaciji Vrabček upanja. Tudi podjetje Petrič, ki se je sicer zaradi obveznosti opravičilo, je finančni del priznanja ob sprejemu namenilo za dober namen, organizaciji Karitas.

Kljub prazničnemu večeru se je večina vabljenih gostov sprejema udeležila in skozi družaben klepet z županom smo jih nekoliko bolj spoznali. Člani Društva ljubiteljev starodobnih vozil Vipavska dolina so se na prireditev pripeljali s svojimi starodonimi lepotci in na trgu pred dvorano priredili priložnostno razstavo. Marko Ferjančič, izredno uspešen pevec, zmagovalec več mednarodnih tekmovanj, je s pevskim nastopom še popestril dogodek. Članice društva gospodinj s Planine pa so – postnemu predvelikončnemu petku primerno – okrasile mize s pisanimi kruhi iz različnih mok in z različnimi dodatki.

Gostje tradicionalnega letnega sprejema najuspešnejših občank in občanov Ajdovščine

ADC plesni center se je na letošnjem mednarodnem plesnem festivalu v Lignanu še posebej izkazal, tudi s prvim mestom članske ekipe.

Luka Groff in Januš Lapajne sta mlada domača rokometaša, ki sta lani nastopila kot člana slovenske kadetske rokometne reprezentance, ki je na SP na Madžarskem med 24 reprezentancami osvojila 8. mesto.

Tomaž Bolčina je bil proglašen za najboljšega skakalca na EP v Estoniji, kjer je nastopil kot član slovenske košarkarske reprezentance. Njegov domači klub Krka Novo mesto pa je lani postal državni prvak.

Manca Komac je v skupnem seštevku kat in borb vseh pokalnih tekem za preteklo leto osvojila prvo mesto, je tudi državna prvakinja med starejšimi deklicami, tako posamezno, kot ekipno.

Modelarsko društvo Ventus se je v zadnjem letu dni izkazalo tako na organizacijskem, kot tudi na tekmovalnem področju, imajo državnega in evropskega mladinskega prvaka, pred seboj pa organizacijo mednarodne tekme v jeseni in svetovnega prvenstva v letu 2016.

Kinološko društvo Ajdovščina uspešno nastopa na različnih tekmovanjih, pohvali se lahko z ekipno zmago iz državnega prvenstva v sledenju in vrsto drugimi posamičnimi uspehi.

Sekcija Budanjskih lokostrelcev v okviru Športno-kulturnega društva Budanje v zadnjem letu dni intenzivno osvaja različna lokostrelska tekmovanja in se domov vrača z lovorikami.

Društvo Wada je s svojimi posadkami uspešno nastopilo na tekmah za Pokal Slovenije v razredu FJ 2013 ter na Državnem prvenstvu za razred FJ, kjer je društvena posadka dosegla 2. mesto.

Andi Bajc, kolesar, je lani postal državni prvak v vzponu na kolesarski dirki v Drežnici, zmagal je tudi na avstrijski posamični dirki ter osvojil več drugih in tretjih mest.

Športno društvo bodybuilding&fitness Ajdovščina, Gradišče 49, Ajdovščina so na mednarodnih tekmovanjih v fitnesu in bodybuildingu osvajali odlične uvrstitve.

Sara Savnik je postala Miss univerze Slovenije.  

Špela Štokelj je postala Vinska kraljica Slovenije.

Radioklub Ajdovščina je v zadnjem letu dni beležil odlične, tudi visoke mednarodne uspehe, tako na področju ARG-ja, kot na področju radioamaterstva. 

Sekcija orientacije Planinskega društva Ajdovščina je v minuli zimski sezoni dosegala lepe uspehe v orientaciji na tekaških smučeh.

Matevž Koren iz Ajdovščine in Angelika Bratina iz Dobravelj sta sodelovala v ekipi ŠC Biotehniške šole Šempeter, ki je na zmagala na državnem prvenstvu ekip mladih vrtnarjev, na18. sejmu Flora.

Ekipa Društva gospodinj s Planine je zmagala na 20. tekmovanju ljubiteljskih kuharjev, ki ga prireja revija Naša žena.

Društvo DOLI je na zadnjem Furmanskem prazniku v Postojni, na tekmovanju vpreg,  osvojilo prvo mesto.

Društvo ljubiteljev starodobnih vozil Vipavska dolina  je postalo državni prvak za leto 2013 v okviru prvenstva Zveze starodobnih vozil Slovenije.

Ekipa prve pomoči RK Ajdovščina je prejela bronasti znak Civilne zaščite.

Jana Humar in Katja Krkoč sta konec junija na Brdu pri Kranju prejeli priznanje prostovoljki leta 2012.

Ana Grahor, vodja ajdovskih skavtov, je prejela naziv naj mladinska voditeljica 2012, podelil ji ga je predsednik RS Borut Pahor.

Ekipa GRC Ajdovščina je osvojila 3. mesto na tekmovanju Gasilskih enot širšega pomena (GEŠP) iz tehničnega reševanja v prometnih nesrečah.

Sport klub Dol nadaljuje z odličnimi uspehi, tudi v pravkar zaključeni zimski sezoni so člani društva nanizali vrsto lepih uspehov na državnih in mednarodnih tekmah.

KK Črn trn je postal prepoznavni kolesarski klub na mednarodnih tekmah, tekmovalci v različnih disciplinah in kategorijah dosegajo številne uspehe.

Polona Batagelj je slovenska državna prvakinja v cestnem kolesarstvu, članica prve in edine slovenske ženske kolesarske ekipe in članica slovenske kolesarske reprezentance.

Lucija Krkoč je osvojila 2. mesto na državnem prvenstvu v krosu.

Marko Sever se pripravlja na Rio, in zmaguje – osvojil je več para-maratonov na državnem in mednarodnem nivoju.  

Marko Ferjančič uspešno nastopa na mnogih pevskih tekmovanjih in festivalih, decembra lani je na 11. mednarodnem pevskem tekmovanju Lazar Jovanović osvojil prvo nagrado, absolutno najboljši pa je bil na mednarodnem pevskem tekmovanju konec marca v Torriti di Siena v Italiji.

Marinka Šuštar je prejela nagrado za izjemne dosežke na področju šolstva v letu 2013, ko je hkrati praznovala 40. obletnico šolskega mladinskega zbora.

David Ličen je prepoznaven in priznan slovenski slikar - grafik, katerega umetnost cenijo tudi likovni kritiki in komisije, lani je med drugim tako ponovno prejel odkupno nagrado na slikarskem ex-temporu v Piranu.  

Azad Karim je prejemnik uglednega Jakopičevega priznanja za leto 2014.

Podjetje Petrič se je s svojim inovativnim modularnim sistemom gradnje zidov uvrstilo na 18. slovenski forum inovacij. 

Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel, je lani osvojil nagrado Trusted Brand, kot najbolj zaupanja vreden poslovnež.

Čestitamo vsem uspešnim občankam in občanom, društvom, ustanovam in podjetjem. Vaši uspehi veliko prispevajo k prepoznavnosti in boljšemu življenju v naših krajih. Želimo vam uspešno pot naprej! 

Občina Ajdovščina

(fotoreportaža iz sprejema bo objavljena v naslednjih dneh)