ETM 2015 v Ajdovščini - dobimo se na placu!

datum: 12.09.2015
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina prvič vstopa v mednarodno akcijo Evropski teden mobilnosti, ki že več kot desetletje aktivno promovira trajnostno mobilnost in spreminja prometne površine v mestnih središčih v območja za pešce in kolesarje. Evropski teden mobilnosti 2015 v Ajdovščini bo za teden dni, ob popoldnevih (v soboto pa dopoldne), zapiral Lavričev trg za motorni promet ter izrekal dobrodošlico vsem, ki boste prišli peš ali s kolesom. Dobrodošli!

 Več o Evropskem tednu mobilnosti 2015 

Gibanje je zakon!

Ponudba vsakovrstnih gibalnih aktivnosti v Ajdovščini je bogata, pa tudi potrošnikov tovrstnih storitev se ne manjka. Zato vam bomo vsak delovni dan v ETM-ju predstavili eno ali dve vadbi. Program bo ob delovnih dneh potekal med 17. in 19. uro, v soboto pa med 8. in 12. uro.  

Sreda, 16. september - ZUMBA

Četrtek, 17. september - MIX AEROBIKA in PRIPRAVE NA TEK

Petek, 18. september - KOŠARKA in BORILNI ŠPORTI

Sobota, 19. september - DAN BREZ AVTOMOBILA

Ponedeljek, 21. september - NORDIJASKA HOJA 

Torek, 22. september - TELOVADBA in VADBA NA DROGU 

Plakat ETM 2015 v Ajdovščini 

DAN BREZ AVTOMOBILA

poganjalčki V soboto, 19. septembra, bodo Lavričev trg zavzeli – mali tekmovalci. Zabavne preizkuse pripravljajo MC Hiša mladih, Triatlon klub Ajdovščina in Klub Špor Ani. Najmlajši se bodo podili s poganjalčki, malo večji se bodo merili na CICI duatlonu, otroke in starše pa bomo povabili še na tekmovanje v spretnostnem rolanju. Za nagrade bo poskrbela Občina Ajdovščina.

Ob zabavnih tekmovanjih se bo dogajalo še marsikaj. Agencija Golea bo predstavljala električno kolo in skuter. Na kmečki tržnici pa vam bomo ponudili domače dobrote – tudi lokalno pridelana hrana sodi v sklop trajnostne mobilnosti, je bistveno bolj zdrava in ekološka, kot tista, ki jo v naše trgovske centre pripeljejo preko velikih luž.

zelemenjavaPovabili pa vas bomo tudi na pohode – z društvom upokojencev do izvira Hublja in nazaj, nato pa še na sprehod po zgodbah Lavričevega trga na prvem srečanju študijskega krožka; z ekipo Skupnosti Srečanje na malo drugačen orientacijski pohod v bližnjo okolico; sami pa se boste lahko podali na potep do občinske njive pod najboljšim sosedom na robu mesta in si ogledali pridelek.

VSAK DAN, VSE DNI – SPREMLJEVALNE DEJAVNOSTI ETM 2015

S svojim ali pa izposojenim kolesom

RENT A BIKE ETM 2015Kolesarjenje, ki je v ospredju letošnjega ETM, bo vse čas prisotno tudi na tednu mobilnosti v Ajdovščini. Kolo si bo mogoče izposoditi, saj bo MC Hiša mladih za teden dni na Lavričevem trgu vzpostavil Rent a bike – izposojo koles.

Poskrbeli bomo tudi za servis vašega kolesa, po znižani ceni vam ga bo ponudila kolesarska trgovina Kamplc, ki bo brezplačno delila nasvete o pravilni opremi in hrambi kolesa.

Otroški kotiček

ETM 2015 v Ajdovščini želi biti prijazen družinam, želi pripraviti zabavno in zdravo druženje za vse generacije. Otroci, pripeljite starše, pa none in nonote. V otroških kotičkih bodo za otroke poskrbela različna domača društva: Migetalnica s Kotičkom v naravi, Rekreativček s predstavitvijo svojih programov, Klub ŠportAni, kjer je vedno zabavno, KK Ajdovščina bo predstavljala košarkarski vrtec, plesni kotiček bo priredil PC ADC, pa MDPM Ajdovščina z ustvarjalnico …

Za vse generacije

Aktivno se je v teden mobilnosti vključilo Društvo upokojencev Ajdovščina, ki želi predstaviti pomen gibanja za starejše in povabiti k vključitvi v svoje programe. Skupnost Srečanje bo predstavilo svoje dejavnosti ter na pokušino ponudilo jedi iz lastnih pridelkov. Ajdovski Rdeči križ bo preverjal naše počutje z merjenjem pritiska in sladkorja v krvi, za možgansko telovadbo bodo poskrbeli člani Šahovskega društva Čaven.

Najbolj eko je pitna voda iz pipe!

Akciji se pridružuje tudi Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina, ki bo promovirala – vodo iz pipe. Ste vedeli, da je ustekleničena voda lahko tudi do 10.000-krat dražja od vode, ki priteče iz pipe, in da za isto količino potrebujemo vsaj 2000-krat več energije?? Vabljeni torej na kozarec najbolj ekološke in okusne pitne vode iz Hublja, ki bo v tednu mobilnosti tekla iz pipe ob stojnici Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina.

Vabljeni k sodelovanju!

Vam je ideja všeč? Bi se tudi vi želeli predstaviti na Lavričevem trgu v okviru ETM 2015? Nič še ni prepozno, program se sproti dopolnjuje. Pišite na sanda.hain@ajdovscina.si in pridružite se nam! 

PRIDITE ŠPORTNO OBUTI IN OBLEČENI! 

Obvestilo o zaporah na Lavričevem trgu v času trajanja ETM 2015