Previdno v gore!

datum: 06.08.2022
kategorija: Novice

Intervencijske službe tudi v tem poletju ne počivajo. Prav vsak konec tedna so v akcijah, po besedah vodje ajdovske skupine GRS Tolmin Roberta Kovača nimajo lahkega dela, vse intervencije doslej so bile namreč zelo zahtevne, zato svarijo k previdnosti: v gore le dobro telesno pripravljeni, z dovoljšno količino vode in ob ugodnih vremenskih razmerah.

planinciTudi gorska reševalna služba v tem poletju nima miru. Izredno visoke temperature so sicer tolminski gorski reševalni službi vseeno prihranile kakšno intervencijo, vreme namreč ne ustreza padalcem, ki so sicer redni poletni gostje na našem nebu, ker zaradi visoke vročine ni prave termike za letenje. So pa toliko bolj oblegani hribi. Po dveh koronskih letih se, tako Robert Kovač, po nekaterih priljubljenih hribovskih poteh dobesedno valijo kolone pohodnikov. Prav ta množičnost je nevarna in varljiva, saj mnoge prepriča, da so poti enostavne, da hoja v hribe ni nič zahtevnega, pa temu še zdaleč ni tako. Še posebej oblegan je Triglav, od koder so ne tako dolgo nazaj na nadvse zahtevni intervenciji gorski reševalci uspešno rešili skupino pohodnikov, v katero je udarila strela.  

 

Vreme je pomemben dejavnik pri načrtovanju planinarjenja, še posebej, če se odpravljamo v visokogorje. Najbolj primeren čas za hojo v hribe je obdobje stanovitnega vremena konec poletja in v začetku jesen. Poletje pa, sploh za neizkušene planince, zagotovo ni primerno - v sredogorju je vroče, v visokogorju pa zaradi hitrih vremenskih sprememb zelo nevarno.

pdŠe bolj pomembno pa je, da smo pripravljeni na avanturo v katero se podajamo, da se ob veselju ob osvajanju vrhov zavedamo tudi pasti hoje v hribe. Ob vseh medijskih opozorilih, poročilih o zahtevnih reševanjih in celo tragičnih zaključkih, pa se nesreče v hribih in gorah še vedno v pretežni meri dogajajo zaradi podcenjevanja hribov in precenjevanja lastnih sposobnosti.  Oprema je zelo pomembna, še bolj pomembno pa je, da vemo čemu služi in da jo znamo uporabljati. Pomembna je pripravljenost, kondicija, ki z vročino hitro pade in povzroča zmedo, tudi dezorientacijo. V letošnjem poletju je še posebej pomembno, da s seboj v hribe nesemo ogromne količine tekočine, da smo primerno oblečeni ter da imamo pokrito glavo in zatilje. Še bolje pa bo vročino preživeti kje drugje ter se v hribe podajati v prijetnejšem in stabilnejšem vremenu.