Na ajdovske ceste se bo v tem tednu na pot podalo lasersko opremljeno vozilo

datum: 02.11.2022
kategorija: Novice

V prihodnjih dneh boste občanke in občani ter obiskovalci naše občine lahko opazili nekoliko nenavaden avtomobil, ki bo z mobilnim laserskim skeniranjem in sferičnim fotografiranjem posnel kategorizirane in nekategorizirane občinske ceste.

Avtomobil v markantni oranžni barvi, opremljen s posebnimi laserskimi skenerji, se po podatke o naših cestah odpravlja z namenom pridobitve natančnega in dejanskega vpogleda v stanje javne prometne infrastrukture. Pridobljeni podatki bodo pripomogli k učinkovitejšemu upravljanju in varstvu občinskih cest ter prometa na njih, informacije pa bodo delo olajšale tudi civilni zaščiti, saj bo ta v primeru bodisi naravnih bodisi s strani človeka povzročenih nesreč prejela opozorilo tudi glede posebnosti dostopa do kraja dogodka, s čimer bo njeno delo precej bolj učinkovito. Občani pa ne bomo pridobili le na varnosti in učinkovitosti, z lasersko zajetimi cestami bo namreč lažje načrtovati in razvijati prometno infrastrukturo tudi v prihodnje. Vsi podatki, ki jih bo vozilo zajelo, bodo zaupne narave in ne bodo javno dostopni.

Snemanje bo po naročilu Občine izvajalo podjetje Flycom Technologies, d. o. o., sofinancira pa ga projekt TRANSCPEARLYWARNING iz Programa Sodelovanja Interreg V-B Adriatic Ionian ADRION 2014-2020, iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in IPA II in nacionalnih sredstev.

 adrion