V hiši Malorca je še bolj prijetno

datum: 24.11.2022
kategorija: Novice

V hiši Malorca se je dotrajano stavbno pohištvo nadomestilo z novim. Tako so se ob povečani energetski učinkovitosti objekta izboljšali tudi pogoji za bivanje. Devetim fantom, ki trenutno bivajo v Malorci, je tako bolj toplo.

Okna v hiši Malorca so bila hudo dotrajana, vhodna vrata pa je poškodovala burja. Še preden je zares napočil pravi zimski mraz, pa so fantje že na toplem. Stavbno pohištvo je že zamenjano, poleg novih oken in popravljenih vhodnih vrat so v spodnjem nadstropju na okna nameščene tudi žaluzije, v zgornjem pa rolete. Naložba je bila vredna 13.634,72 evra, poravnal jo je proračun Občine Ajdovščina, 500 evrov donacije pa je za energetsko sanacijo objekta primaknilo podjetje Gen-I. Podjetju se za donacijo najlepše zahvaljuje Območna organizacija Rdečega križa Ajdovščina, ki je z letošnjim letom postala skrbnica hiše za brezdomce Malorca v Ajdovščini.

Stanovalci Malorce so tudi ustvarjalni, če bi tudi vi želeli imeti takšno simpatično poličko z obeski za ključe, se oglasite pri njih. Hiša lahko ponudi zatočišče 10 osebam, ima pa tudi dve dodatni postelji za krizne namestitve. Trenutno v Malorci biva 9 fantov. Rdečki križ Ajdovščina ponuja nizkopražni program, ki fantom pomaga pri osnovnih življenjskih potrebah. Tu so nastanjeni fantje in možje, ki imajo neurejene bivalne pogoje in so brez dohodka. Pogoj za bivanje je spoštovanje hišnega reda, ki prisotnost alkohola, drog, nasilja, nespoštovanje drugih in podobno dojema kot hujše kršitve. Občani Ajdovščine imajo prednost pri namestitvah, prihajajo pa tudi fantje iz drugih občin. Čez dan je v hiši prisotna strokovna delavka, ki pomaga reševati vsakovrstne težave. Ko se nastanijo in stabilizirajo, se stanovalce poskuša tudi aktivirati. Mnogi fantje tako delajo kot prostovoljci Rdečega križa – pomagajo v skladišču, pripravljajo pakete, razvažajo kosila … Omogočeno jim je tudi usposabljanje za delo in strokovna pomoč pri iskanju zaposlitve. V prostem času pa so vključeni v različne prostočasne aktivnosti in delavnice, z namenom, da ostajajo psihofizično aktivni ter da si strukturirano zapolnijo dan. Tudi vrtičkanje je ena od prostočasnih dejavnosti, Malorca je namreč najemnica vrtička na Rusnah, dve visoki gredi pa ima tudi na svojem dvorišču. Pridelano zelenjavo koristno uporabijo, saj si pretežno kuhajo sami, le starejši stanovalci ob delavnikih prejmejo doniran topel obrok.

Čeprav so na toplem, pa marsikateri stanovalec pogreša tisto drugačno toplino. Na mestu bo  predpraznični namig – fantje so vedno veseli priboljškov ali drobnih presenečenj. Če vam po kolektivni zakuski ostaja dobrot, če ste skuhali preveč za povabljeno družbo, če vam ostaja prazničnih zalog v hladilniku, bodo v Malorci šle v dobre roke. Veseli bodo tudi drugih uporabnih reči, drobnih darov. Ogrela jih bo dobra misel in zavedanje, da v svojih stiskah niso sami. Oglejte si dejavnosti Hiše Malorca na Facebooku