Preko 7.000 pohodnikov prehodilo Vertovčeve poti

datum: 20.11.2023
kategorija: Novice

V nedeljo, prvo po martinovi, se po Vipavskih gričih tradicionalno odvije največja turistično-pohodniška prireditev v naši regiji. Letošnjega 21. pohoda po Vertovčevih poteh se je udeležilo preko 7.000 pohodnic in pohodnikov iz vse Slovenije, prišli so celo iz Avstrije, Italije in Hrvaške.

Vse se je poklopilo za letošnji Vertovčev pohod, predvsem je dobro udeležbo napovedovala letos pohodnikom nadvse prijazna vremenska napoved. Pohoda se je udeležilo najmanj 7.000 pohodnikov, verjetno bi težko našli slovenski kraj, od koder ni bilo nikogar, prihajali so tudi iz Avstrije, Italije in Hrvaške. Kolona se je skoraj strnjeno vila po celotni dolžini poti. Kljub gneči pa so se pohodniki v dolino vračali nasmejani, zadovoljni, z obljubo, da se v naše kraje zagotovo še vračajo – ne zgolj na dan pohoda, pač pa tudi med letom. In s tržnice odnašali naše dobrote – vino, kaki, sire, mesnine, kruh in pecijo, redič … predvsem pa čudovite vtise in nova prijateljstva.

Odlično se je prijela tudi društvena eko-akcija – pohodniki so prihajali s svojimi lončki, dobro pa so šli v promet tudi društveni trajnostni lončki s priročnim karabinom za na nahrbtnik. Vse tako kaže, da bo že prihodnji pohod lahko v celoti tekel brez embalaže za enkratno rabo, kar je cilj prizadevanja društva. Družbena omrežja so polna fotografij najlepšega razgleda – društvo je na Vrtovčah tik pred pohodom postavilo posebno info-tablo, foto-okvir z najlepših razgledom na občino Ajdovščina, ki ji je tabla tudi posvečena. To je prvi tovrstni okvir v naši občini. Veliko fotografij s pohoda je objavljenih tudi na Facebook strani Društva Matija Vertovec.

Organizator pohoda, Društvo Matija Vertovec, se zahvaljuje vsem domačinom, ki so skrbeli za odlično postrežbo in prijazno gostoljubje, ki se je zapisalo v srce pohodnikov. Velika hvala vsem rediteljem, ki ste usmerjali parkiranje, reševalcem, ki ste poskrbeli za varnost na pohodnih poteh.