Občinsko vinsko ocenjevanje – izteka se zbiranje vzorcev

datum: 29.02.2024
kategorija: Novice

Vinski izbranci iz ocenjevanja v letu 2023

Danes se formalno izteče zbiranje vinskih vzorcev za letošnje Občinsko vinsko ocenjevanje. Potekalo bo 5. marca v Vipavskem Križu. Vina bo tudi letos ocenjevala strokovna komisija Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, pod vodstvom Tamare Rusjan.

Vinogradniki in vinarji iz območja naše občine, če bi želeli s svojimi vini sodelovati, pa še niste oddali vzorcev, še je nekaj časa – obrnite se na Zavod za turizem Vipavski Križ. Ocenjevanje je za kmetovalce brezplačno, ocenjevanje pa poteka anonimno – z ocenami se seznani zgolj vinarja, ki je vino pridelal. Komisija Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica bo praviloma izbirala po dve vini iz posamezne kategorije – teh je pet: vina iz domačih sort pinela in zelen, ostala bela vina, rose vina, rdeča vina in peneča vina. Število izbranih vin pa bo predvsem pogojeno s kakovostjo – v ožji izbor se namreč uvrstijo vina, ocenjena z vrhunsko oceno ter prejmejo Listino odličnosti. Izmed teh vin pa nato župan izbere Županovo vino. Podelitev Listin odličnosti in razglasitev Županovega vina 2024 bo potekala 20. marca v Vipavskem hramu v Vipavi, na skupni prireditvi z razglasitvijo vin štirih županov občin v Vipavski dolini: poleg Ajdovščine še Vipave, Nove Gorice in Renč-Vogrskega.

Vina za letošnje občinsko vinsko ocenjevanje zbira Zavod za turizem Vipavski Križ (Patrik Zgonik, 040 767 463) v Grajski kleti v Vipavskem Križu.