Dnevi cepljenja

Nazdravite z domačimi mehurčki

datum: 13.12.2021
kategorija: Decembrska doživetja

Že veste kaj boste kuhali za zadnjo večerjo v letošnjem letu? Ne glede na to, katere okuse boste izbrali, se bo poleg odlično prilegla penina iz vipavskih hramov. Ponudba je bogata. Nazdravite novemu letu z domačimi mehurčki.

Penina je praznična pijača, s katero tradicionalno nazdravimo na silvestrovo. Izvira iz francoske pokrajine Šampanja, nastala pa je bolj po naključju. Odkril jo je glavni kletar v opatiji Hautvillers, pater Dom Perignon, leta 1668, ki velja za rojstno leto šampanjca. Kontrolirana proizvodnja penečega vina, danes poznana kot klasična metoda, pa se je v Šampanji razvila precej kasneje, šele v 18. in 19. stoletju. Odtlej je penina simbol elegance in razkošja, za navadne smrtnike včasih rezervirana le ob posebnih praznikih, slovesnostih in seveda za silvestrovo.

V zadnjih letih se je pridelava penine močno razširila tudi med vipavskimi vinarji in vinogradniki. Izdelujejo jih po dveh metodah predelave. Po zahtevnejši klasični metodi vino natočijo v steklenico, dodajo sladkor in kvasovke, ki prevrejo sladkor in tvorijo mehurčke (CO2), med celotnim procesom pa je potrebno steklenice obračati, na koncu zamrzniti vrat steklenice in odstraniti usedline. Manj zahtevna je metoda predelave v jeklenih cisternah, ki prenesejo visok pritisk. V cisterni je osnovno vino, ki mu dodajo sladkor in kvasovke, steklenice pa se nato polni v podtlaku, da se ohranijo naravno tvorjeni mehurčki. Za penino je primerna tako-rekoč vsaka bela sorta vina, zelo priljubljena pa je tudi rose penina. Pomembno pa je, da ima grozdje v osnovi dovolj kisline, zato ga vinogradniki potrgajo preden je dokončno zrelo. Prav tako je zaželeno, da osnovno vino vsebuje manj alkohola.

Penine lahko najdete skoraj v vsakem »malo bolje založenem« vipavskem hramu. V sklopu letošnjega spomladanskega občinskega vinskega ocenjevanja so se prvič pojavile tudi kot samostojna ocenjevalna kategorija. Vseh sedem vzorcev je bilo odličnih, Listini odličnosti pa sta prejeli penina iz pinele Boruta Korona iz Brij in Čehovinova rose-penina iz Gaberij.

Poslovimo se v stilu od letošnjega leta, na silvestrovo nazdravimo z odličnimi vipavskimi peninami, ki so tudi cenovno precej ugodne. Pobrskajte po seznamu vinogradnikov na osrednjem spletnem turističnem portalu Vipavska dolina in si izberite vašo.