Bakterija zajčje mrzlice najdena v zasebnih vodovodih

datum: 26.07.2021
kategorija: Novice

Pred nekaj dnevi smo prek našega spletišča že opozarjali na pojav zajčje mrzlice v naši regiji, danes pa z Nacionalnega inštituta za javno zdravje ponovno opozarjajo – bakterija, ki povzroča to bolezen, je bila najdena tudi v zasebnih vodovodih, ki pa nimajo ustreznega vzdrževanja. Izogibajte se pitja vode iz naravnih virov!

Zajčja mrzlica ali tularemija je zelo redka bolezen. V obdobju od 2005 do 2020 je v Sloveniji zbolelo 'le' 29 ljudi, v Severno-primorski regiji pa že od leta 1990 ni bilo zabeleženega nobenega primera. Letos pa je epidemiološka služba NIJZ OE Nova Gorica v mesecu juniju zabeležila 17 primerov, v naseljih Trnovo, Podkraj, Višnje, Grahovo ob Bači, Zadlaz – Čadrg, Zadlaz – Žabče, Podbrdo, Hudajužna in Plužna.  

Več o sami bolezni smo že pisali.

Problematično je, da je bila bakterija odkrita v treh zasebnih vodovodih, ki pa nimajo urejene priprave vode in ustreznega vzdrževanja. Na tak način je zbolelo pet ljudi. To so prvi primeri pojava tularemije v Sloveniji, kjer je bila bakterija dokazana v pitni vodi. NIJZ opozarja, da v primeru ugotovljene prisotnosti bakterije Francisella tularensis, povzročiteljice zajčje mrzlice, v vodi, ukrep omejitve uporabe pitne vode, torej prekuhavanje vode, ne zadošča. V takem primeru je nujen ukrep prepovedi uporabe vode.

Za prenos tularemije s pitno vodo so dovzetni vodovodi brez urejene priprave vode, torej gre v vseh primerih za zasebne vodovode. V občini Ajdovščina smo do leta 2016 vršili naloge upravljavca zasebnih vodovodov, nato pa je upravljanje prešlo na lastnike takih vodovodov. Takrat je bilo v občini 10 takih vodovodov z več kot 50 uporabniki ter več manjših sistemov. Večje zasebne vodovode prevzema občina ter jih predaja v upravljanje Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina. Tako je že prevzet zasebni vodovod v Podkraju, s strani uporabnikov je že podpisana pogodba za prevzem zasebnega vodovoda v Komparih v Lokavcu, v teku pa so tudi dogovori v Stomažu in v Kamnjah. Zasebni vodovod v Višnjah, v katerem je bila najdena bakterija, pa bo v kratkem nadomestila javna vodovodna napeljava, ki jo bo na tem območju s pomočjo evropskih sredstev gradila občina.

Poudarimo še, da je pitna voda iz javnih vodovodov varna, saj upravljavci upoštevajo vse protokole za pripravo vode, sistemi so ustrezno vzdrževani, zavarovani, voda pa redno kontrolirana. 

 

Več informacij: 

O bakteriji Francisella Tularensis 

Priročnik Lastna oskrba s pitno vodo