Tudi v Ajdovščini organizirano zbiranje pomoči za Ukrajino

datum: 02.03.2022
kategorija: Novice

Ajdovske humanitarne organizacije so se odzvale na vojno krizo v Ukrajini in pozivajo vse, ki bi želeli pomagati. Rdeči križ donacije zbira v skladišču logističnega centra, Karitas pa na sedežu Škofijske karitas Koper na Vipavski cesti.

Svet je pretresla vest o oboroženih spopadih na vzhodnem delu Evrope. Kot navajajo humanitarne organizacije, je pomoč prizadetim v vojni nujna. Poleg pomanjkanja osnovnih življenjskih potrebščin in uničene infrastrukture se ljudje na vojnem območju soočajo tudi z drugimi posledicami, ki povzročajo številne življenjske stiske. Prav zato potrebujejo našo solidarnost in podporo, da bodo čutili, da niso sami, pozivajo humanitarne organizacije. Akciji zbiranja humanitarne pomoči se pridružujeta tudi območni humanitarni organizaciji v Ajdovščini – Rdeči križ in Karitas. Dobrodošli vsi, ki bi želeli pomagati – bodisi z denarjem bodisi materialno.

rkRdeči križ Ajdovščina materialno pomoč zbira v skladišču logističnega centra, in sicer v ponedeljek in petek od 16. do 18. ure ter v sredo od 13. do 18. ure. Zbirajo se higienski pripomočki, kompleti prve pomoči, osebna reševalna oprema (čelade, rokavice, škornji) ter prehrana (zapakirana). Vsa donirana sredstva morajo biti v celoti uporabna in ustreza za delitev – očiščena, nepoškodovana, hrana vsaj pol leta pred iztekom uporabe, zapakirana v originalno embalažo. Kdor želi pomagati prizadetim v Ukrajini z denarjem, lahko v akciji Rdečega križa – pomoč Ukrajini denar nakaže na TRR SI56 0310 0111 1122 296. Sklic je SI00 96889, koda namena pa CHAR. Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim sms-sporočilom na 1919 z besedo BEGUNCEM, s čimer darujejo en evro, ali BEGUNCEM5, s čimer darujejo pet evrov.

ukrajinaPomoč za trpeče v Ukrajini zbira tudi Karitas – zbrana sredstva posredujejo organizaciji Caritas Ukrajina,  ki bo prizadetim v spopadih pomagala s hrano, pitno vodo, varno nastanitvijo in higienskimi pripomočki ter zagotovila varen prevoz ranljivih oseb do varnih območij. V Ajdovščini zbira Karitas pomoč na Vipavski cesti 11 – od ponedeljka do petka, od 8. do  15. ure. Dobrodošla bo materialna pomoč – suha, trajna in dobro zapakirana osnovna živila (moka, testenine, mleko, olje, otroška hrana, konzerve, voda v plastenkah …) ter  higienski pripomočki (pralni prašek, univerzalno čistilo, milo, šampon, zobna pasta, ščetke, robčki, plenice). Karitas ima odprt tudi TRR račun, na katerega lahko nakažete denarna sredstva, in sicer: TRR Slovenske karitas SI56 0214 0001 5556 761 s sklicem SI00 870 in namenom Pomoč Ukrajini. Prispevek v višini 5 evrov pa je mogoče posredovati tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919. Na računu karitas pa se zbirajo tudi sredstva iz dobrodelne akcije ajdovskih umetnikov Umetniki za Ukrajino.

Denarna sredstva je mogoče donirati tudi na spletni strani Unicefa, z SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF10 ali UNICEF5 na 1919, ali pa na račun Slovenske fundacije za Unicef SI56 0201 3025 9875 526, referenca SI 00 41103. 

Hvala vsem, ki boste po svojih močeh pomagali trpečim v Ukrajini.