Občinsko ocenjevanje vina 2024

datum: 31.01.2024
kategorija: Novice

Izbrana vina, prejemniki listin odličnosti na občinskem vinskem ocenjevanju 2023, od katerih se poslavljamo.

Odprto je povabilo vinarjem in vinogradnikom iz območja naše občine k ocenjevanju vina 2024. Vinske vzorce za letošnje ocenjevanje bo zbiral Zavod za turizem Vipavski Križ, dostaviti jih je potrebno do 29. februarja. Ocenjevanje bo potekalo 5. marca v Vipavskem Križu, razglasitev županovih vin štirih občin v Vipavski dolini pa 20. marca v Vipavskem hramu v Vipavi.

Bistvena novost letošnjega ocenjevanja je, da se bodo vzorci zbirali v Vipavskem Križu, Zavod za turizem Vipavski Križ bo namreč poskrbel za pravilno hrambo. Dostaviti jih je potrebno najkasneje do 29. februarja, kontaktna oseba za dostavo pa je Patrik Zgonik, 040 767 463. 5. marca bo v Križu potekalo občinsko vinsko ocenjevanje, ki ga bo izvedla strokovna komisija Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, na čelu s predsednico Tamaro Rusjan. Ocenjevanje je odprtega tipa, po vnaprejšnjem dogovoru se mu lahko pridružijo tudi vinarji in vinogradniki, ki bi želeli preizkusiti svoje organoleptične sposobnosti.

Podrobne informacije in navodila za sodelovanje so zapisana v povabilu.

Najbolje ocenjena vina v posameznih kategorijah bodo prejela listine odličnosti. Izmed teh bo župan Občine Ajdovščina izbral Županovo vino 2024, ki bo razglašeno na skupni prireditvi štirih občin v Vipavski dolini: Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava. Dogodek bo letos potekal 20. marca zvečer v Vipavskem hramu v Vipavi.  

Poslavljamo se torej od izbrancev, ki so imenitno zastopali ajdovske vinarje in vinogradnike v letu 2023, na čelu z Županovim vinom 2023, merlot 2017 iz kleti Vina Ušaj iz Črnič.