Mladi parlamentarci o duševnem zdravju otrok in mladih

datum: 11.03.2024
kategorija: Novice

34. medobčinski otroški parlament

V veliki sejni sobi Občine Ajdovščina so danes zasedali mladi parlamentarci iz ajdovskih in vipavskih osnovnih šol na 34. medobčinskem otroškem parlamentu. Letošnji otroški parlament nadaljuje temo lanskega – duševno zdravje otrok in mladih.

Mlade je nagovorila direktorica uprave Občine Ajdovščina Mojca Remškar Planinc Mlade parlamentarce sta na začetku zasedanja pozdravila visoka predstavnika obeh občin – Ajdovščino je zastopala direktorica občinske uprave Mojca Remškar Planinc, Vipavo pa župan mag. Anton Lavrenčič. Oba sta mladim položila na srce, naj se veliko pogovarjajo – med seboj, s svojimi učitelji, mentorji, starši, saj je to zagotovo pot do dobrih informacij in do odgovorov na njihova vprašanja in dileme. Uvodoma pa je šolarje nagovorila predsednica Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina Kristina Valič, društvo je namreč organizator vsakoletnega dogodka. 

34. medobčinski otroški parlament je potekal v prostorih Občine Ajdovščina Na medobčinskem parlamentu so bile zastopane vse osnovne šole v zgornji Vipavski dolini ter tudi CIRIUS Vipava. Na srečanje so šolarji prišli dobro pripravljeni, vsaka skupina je predstavila kako so se na parlament pripravljali na njihovi šoli. Tema duševno zdravje otrok in mladih je očitno neizčrpna, mladi parlamentarci so jo raziskovali v različnih smereh. »Če nisi duševno bolan, je pomembno, da poiščeš pomoč,« je sklep skupine parlamentarcev iz Osnovne šole Col. Ekipa iz Osnovne šole Šturje meni, da je temelj spopadanj z duševnimi stiskami pogovor in ozaveščanje družbe. Da moramo biti pozorni na spremembe v počutju mladih in doživljanju stisk, opozarjajo mladi parlamentarci iz Vipave. Da bo potrebnih še veliko ukrepov na šoli za ozaveščanje te problematike, dodaja ekipa iz Osnovne Mladi so aktivno sodelovali v razpravah, pa tudi na delavnici. šole Danila Lokarja. Dobravskim parlamentarcem pa se zdi pomembno da lastnih problemov ne nosijo v razred ter da si postavimo meje in damo priložnost ljudem. Zaključek otliških parlamentarcev pa je, da bi bilo tej tematiki, torej duševnemu zdravju otrok in mladih, treba nameniti več časa – razredne ure ali celo dneve pogovorov na to temo. Po pogovoru sta sledili še predstavitvi psihologinj: Elizabeta Šapla je pripovedovala o tem kako prepoznati stisko in poiskati pomoč, Nina Baša pa je izvedla delavnico Reka duševnega zdravja.

V sredo, 27. marca, bo prav tako v Ajdovščini zasedal Regijski otroški parlament. Predstavniki regijskega parlamenta pa bodo nato 8. aprila zastopali mlade iz naše regije na 34. nacionalnem parlamentu, ki bo potekal v prostorih Državnega zbora RS.