V Ajdovščini bo proizvodnja zelenega vodika

datum: 15.03.2024
kategorija: Novice

V Vili Podrožnik je potekal podpis konzorcijske pogodbe za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov. Del konzorcija je tudi Občina Ajdovščina, ki načrtuje v Parku znanja, na območju severno od letališča, vzpostaviti proizvodnjo in uporabo zelenega vodika.

tDanes je osemnajst podjetij, organizacij in občin podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov. Njihova prizadevanja na področju medsektorskega povezovanja pri vzpostavljanju vrednostne verige vodika iz nizkoogljičnih virov v Sloveniji so podprla tudi Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Za pospešitev uvedbe vodika kot trajnostnega goriva prihodnosti Slovensko-japonski poslovni svet, Inženirska akademija Slovenije in ELES sestavljajo konzorcij deležnikov, ki združuje več kot 6500 strokovnjakov na področju elektrotehnike, transporta, logistike, okolja, strojništva, naftne in plinske industrije, avtomobilske industrije, programskih rešitev, komunikacijskih tehnologij, kemije, strojništva, materialov in nenazadnje industrijskega inženiringa z več desetletji izkušenj. Po mnogih kriterijih se zdi vsebinsko in kompetenčno najmočnejši konzorcij, ki je bil v Sloveniji kdaj koli ustanovljen. Konzorcij organizira Slovensko-japonski poslovni svet, koordinirala pa ga bo družba ELES. Del konzorcija je tudi Občina Ajdovščina. 

 

Glavna področja delovanja so usmerjena v postavitev prvih postrojev za proizvodnjo vodika, preizkušanje tehnologij za hranjenje, prenos in distribucijo vodika, porabo vodika v industrijskih procesih, za proizvodnjo električne energije ali toplote in nenazadnje v logističnem in javnem prometu. Konzorcij že uvodoma prepoznava priložnostni nabor potencialnih projektov, ki jih je primerno koordinirano izvajati v tehnološkem partnerstvu in postaviti temelje celostnega nizkoogljičnega vodikovega ekosistema v Sloveniji.

Občina Ajdovščina bo v konzorciju sodelovala z vzpostavitvijo Parka znanja v Ajdovščini na območju severno od letališča, kjer bo stekla proizvodnja in uporaba zelenega vodika, na območje bo umeščen tudi razvojno-raziskovalni center s področja vodikovih tehnologij, stekla bo proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov energije ter proizvodnja in uporaba zelenega vodika v letalstvu in javnem prometu.

Namen Parka znanja s proizvodnjo in uporabo zelenega vodika je proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov energije z namenom povečanja proizvodnje električne energije, povečanja energetske samooskrbe in zmanjšanja emisij CO2 v občini. »V Ajdovščini bo zrasel razvojno-raziskovalni center vodikovih tehnologij v Parku znanja, pri čemer bo bistvenega pomena prenos znanja iz raziskovalnih institucij v gospodarstvo, kar bo gospodarstvu dalo dodano vrednost, obenem pa spodbujalo uporabo nizkogljičnega vodika v letalstvu in javnem prometu,« je ob podpisu pogodbe povedal župan Tadej Beočanin.

Podpisa pogodbe so se v Vili Podrožnik poleg ostalih deležnikov udeležili še japonska veleposlanica ter visoki gostje z državnega vrha. Promocijo vodikovih tehnologij in vključevanje vodika v prihodnji energetski sistem seveda podpira tudi država. Zato so udeležence dogodka nagovorili Tanja Fajon, podpredsednica Vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve, mag. Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo, Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport ter dr. Igor Papič, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Vsak iz svoje perspektive so poudarili pomen vodika kot vektorja, ki ga potrebujemo, da bomo lahko izkoristili viške elektrike iz razpršenih obnovljivih virov energije in okrepili čezsektorsko sodelovanje ter zagotovili uspešen zeleni prehod in izpolnjevanje zavez o zniževanju emisij toplogrednih plinov.