Pred Famo brez novih odkritij

datum: 11.02.2019
kategorija: Novice

Potem ko so arheologi temeljito prečesali Križajevo dvorišče in prišli do nekaj zelo zanimivih najdb, so se preselili na območje pred trgovino Fama. Že pred pol stoletja, ko so gradili blagovnico Nanos, so arheologi tam naleteli na temelje atrijske hiše iz rimskega obdobja. Kaj več tudi tokrat (še) niso našli.

Ob začetku prenove Lavričevega trga je bil na tem delu predviden zgolj spremljevalni arheološki nadzor, toda med samo prenovo Lavričevega trga je Zavod za varstvo kulturne dediščine Nova Gorica ta režim prekvalificirali v predhodne arheološke raziskave (seveda časovno in finančno zahtevnejše). V zavodu so pričakovali, da bi morda danes, po pol stoletja, opremljeni z boljšo tehnologijo in novimi spoznanji o rimski Ajdovščini, našli še kaj več. Žal doslej pomembnejših ostalin še niso našli, bodo pa izvajalci zdaj lažje speljali vso infrastrukturo v tem delu, v navezavi z Lavričevim trgom, kjer se počasi končuje izgradnja celotne infrastrukture (elektrika, voda, kanalizacija, plin, optika).

Dobra vest je še, da sta ZVKD in projektant vendarle uskladila mnenji, kako prezentirati ostaline na licu mesta (sredi Lavričevega trga).