Koledar dogodkov

Dogodek: Gorazd Humar - Pot živega srebra ODPOVEDANO ZARADI BOLEZNI

Datum: 22.01.2019
Ura: 18:30

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Organizator: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

most dolenje.jpg

»Lavričeva knjižnica Ajdovščina obvešča, da predavanje GORAZDA HUMARJA Pot živega srebra iz Idrije preko Cola in Ajdovščine v Trst v Napoleonovih časih v TOREK, 22. januarja odpade zaradi bolezni.

 

O novem datumu predavanja bo javnost obveščena. Knjižnica prosi za razumevanje.«

 

Gorazd Humar, pisec številnih knjig o mostovih, nas bo skozi atraktivno predavanje Pot živega srebra iz Idrije preko Ajdovščine v Trst v Napoleonovih časih popeljal v čas treh Napoleonovih vdorov na slovenska tla.

V središču pozornosti Napoleonove vojske je bil vedno rudnik živega srebra v Idriji. Seznanil nas bo s tem, kakšna je bila usoda zaplenjenega živega srebra, po kateri poti in kako je potovalo iz Idrije v Trst in čemu so služili na novo zgrajeni kamniti mostovi v Vipavski dolini, katerih nastanek še danes ni povsem razjasnjen. Ali so služili varnemu in hitremu transportu dragocene tekoče kovine v Trst? Gorazd Humar se je zato posebej posvetil razlogom za nastanek kamnitega mostu čez reko Vipavo v Dolenjah, ki ga mnogi ljudsko imenujejo kar Napoleonov most ter poti, ki je s Cola mimo Ajdovščine vodila naprej mimo Gaberij in Štanjela do Trsta.

O vsem tem in o mnogih neznanih in nenavadnih dogodkih na naših tleh v tem turbulentnem času naše zgodovine predavanju, ki ga ne smete zamuditi!