Koledar dogodkov

Dogodek: Zimske urice z miškom Venčem v Pilonovi galeriji

Datum: 30.01.2021
Ura: 16:00

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Spletni dogodek

Organizator: Pilonova galerija Ajdovščina

Sanke Idejo za tokratno spletno ustvarjalnico smo našli med artefakti (umetniškimi predmeti) na razstavi Ker mi nismo le podobe, smo ljudje. Z njimi vizualna umetnica, pisateljica in filozofinja Lela B. Njatin predstavlja svoje projekte, nastale med letoma 2005 in 2020. Med 10 artefakti, ki so bili ustvarjeni za umetničine performanse (umetniška oblika, v kateri z dogodkom, ki ga izvede ali “zaigra” umetnik, ta ustvari svoje enkratno in neponovljivo umetniško delo), so tudi otroške sani. Te so spremljale performans izpred treh let, poimenovan Sled 2, ki ga je sestavljal sprehod Lele B. Njatin po rodnem Kočevju, kot spomin na dogodek, ko jo je po mestu s sanmi vlekla mama, ki si je za poseben snežni dan vzela dopust. Z besedo »smisel«, ki jo je umetnica postavila nanje, pa je nadomestila sebe, deklico, ki je na saneh zdaj več ni…

Mišek Venč vas vabi k ustvarjanju – naslikajmo prizor s sankami, ki smo ga že doživeli ali pa si pričarajmo povsem novo zimsko doživetje!

mišek venč.jpgZa ustvarjanje potrebujemo list papirja (risalni list ali kar navadnega, če tega nimamo pri roki), slikarsko in risarsko orodje (mehek čopič, vodne - akvarelne barve in mastno voščenko, najbolje belo ali kake druge barve, če nam je tako ljubše) ter lonček z vodo. Če vodnih barvic nimamo, lahko uporabimo z vodo razredčene tempera barve.

Na list najprej z voščenko narišemo zimski prizor, nato pa s čopičem in svetlo modro ali z drugo izbrano barvo (ali barvnim odtenkom), ki bo najbolje predstavila našo idejo zimskega dne, prekrijemo celotno površino lista. Risba z voščenko bo tako prikukala na dan.

Mišek Venč toplo priporoča, da pri risanju in slikanju uporabimo čimveč domišljije, saj je prav ta pri ustvarjanju nepogrešljiva!

Ker v galeriji močno pogrešamo naša ustvarjalna srečanja ter vaše umetnije, bomo zelo veseli, če nastale izdelke fotografirate ter nam posnetke pošljete na email naslov: pilonova.galerija@siol.net
Rade volje jih bomo objavili!