Županov sprejem ob svetovnem dnevu Civilne zaščite

datum: 27.02.2015
kategorija: Sporočila za javnost

Župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin ob svetovnem dnevu Civilne zaščite prireja v ponedeljek, 2. marca, sprejem za pripadnike ajdovske civilne zaščite. Želi jim izraziti spoštovanje za njihovo neprecenljivo poslanstvo ter se jim zahvaliti za dosedanje delo, hkrati pa bo to tudi priložnost za pogovor o prihodnosti.

Na območju občine Ajdovščina narava ne skopari z nevšečnostmi, zato si življenja brez dobro organizirane civilne zaščite ne znamo več predstavljati. Civilna zaščita so ljudje, po večini prostovoljci, med njimi mnogi strokovnjaki na različnih področjih in v različnih veščinah, ki so kot posamezniki ali člani društva pripravljeni vsak trenutek priskočiti na pomoč sočloveku. Občinski štab Civilne zaščite se je doslej soočil z različnimi naravnimi nesrečami, tudi katastrofalnih razsežnosti, ki jih je v sodelovanju s člani društev v sistemu zaščite in reševanja reševal učinkovito, predvsem pa brez žrtev in večjih poškodb. Z dobro organiziranostjo so zgled drugim ter v veliko pomoč domačim ljudem.

Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite je Igor Benko, namestnik poveljnika Miha Ergaver, v štabu pa so še Jošt Černigoj, Boštjan Kravos, dr. Robert Grbec, Bojan Kovač, Klemen Bone, Kristjan Polanc in Marko Terbovšek. 

V sistem zaščite in reševanja v občini so vključeni Gasilsko reševalni center Ajdovščina, občinska prostovoljna gasilska društva Ajdovščina, Col, Selo in Šmarje, Gorska reševalna služba Tolmin, ajdovska skupina gorskih reševalcev, Planinsko društvo Ajdovščina, Jamarsko društvo Danila Remškarja, Aeroklub Josip Križaj, Društvo tabornikov rod Mladi bori, skavti steg Ajdovščina - Šturje, ekipa prve pomoči RK Ajdovščina, radioklub Ajdovščina in še nekatere službe uprave občine Ajdovščina.

Mednarodna organizacija Civilne zaščite je decembra leta 1990, na svoji 9. generalni skupščini, določila 1. marec za svetovni dan civilne zaščite. Leto kasneje je dan civilne zaščite v Sloveniji s sklepom določila tudi Vlada Republike Slovenije. Namen zaznamovanja je v javnosti krepiti zavest o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami, hkrati pa tudi krepiti zavest o vlogi civilne zaščite in o pomenu mednarodnega sodelovanja za zaščito človeka in njegovega okolja.