Festival Labirint – laboratorij inovatorjev, raziskovalcev in tehnikov

datum: 10.03.2015
kategorija: Novice

Razstava izdelkov in nalog iz festivala Labirint v prostorih Občine Ajdovščina

Prvi festival Labirint – laboratorij inovatorjev, raziskovalcev in tehnikov - namenjen osnovnošolcem, je uspešno pod streho. Prijetno je presenetila odlična udeležba – sodelovalo je preko 150 osnovnošolcev iz kar 17 osnovnih šol severnoprimorske regije. Izdelke in naloge so na ogled tudi v prostorih Občine Ajdovščina, vabljeni na ogled!

Festival Labirint, marec 2015Organizatorji festivala – CO BIK Ajdovščina, Zavod Rdeči apolon Budanje, E-hiša, novogoriška hiša  poskusov in Zavod RS za šolstvo – so s festivalom želeli ponuditi neomejene možnosti ustvarjalnega raziskovanja osnovnošolcem v regiji. Izbirali so med petimi sklopi nalog, višji razredi tudi med vnaprej postavljenimi tehničnimi izzivi. V soboto, 7. marca, so svoje raziskovalne naloge in inovativne izdelke predstavili strokovnim komisijam. Hkrati so potekale tehnične delavnice, na katerih so mladi mojstri iz vnaprej določenega materiala in v omejenem času izpeljali najboljšo možno rešitev. Starejši šolarji pa so Festival Labirint, marec 2015predstavili robote, izdelane za vnaprej postavljen skupni izziv – kako pomagati pacientom v bolnišnici, potem ko je mesto zajel vročinski val. Delovni del zaključka festivala je potekal v obeh mestnih osnovnih šolah, slovesna zaključna prireditev pa v prostorih Gimnazije Veno Pilon, skupaj s predstavitvijo izdelkov. Takoj po himni festivala je mlade raziskovalce v imenu organizatorja pozdravila Irena Krašna Kodele, ravnateljica OŠ Danila Lokarja ter zadnjih 15 let pogonska sila raziskovanja mladih v regiji, predvsem skozi dejavnosti Zavoda Rdeči apolon iz Budanj. Veselje nad dobrim raziskovalnim potencialom sta Festival Labirint, marec 2015izrazila predstavnika obeh občin, od koder je sodelovalo največ šolarjev, podžupanja mestne občine Nova Gorica Ana Zavrtanik Ugrin in direktor uprave Občine Ajdovščina Janez Furlan. Dr. Matjaž Peterka iz CO BIK-a je mladim zaželel še veliko zanimivih odgovorov na radovedna vprašanja in veselja ob raziskovanju. Poslovna direktorica CO BIK-a Hermina Ogrič pa je podelila prve Zlate labije – priznanja za posebej izstopajoče naloge in praktične rešitve.

Festival Labirint ni tekmovalnega značaja, je pa odlična Festival Labirint, marec 2015»odskočna deska« za državno tekmovanje mladih raziskovalcev, ki bo letos potekalo v maju. Naša regija bo bogato zastopana, saj se je na nacionalni nivo uvrstilo veliko število raziskovalnih nalog ter izdelkov s tehničnega področja. Vse naloge bodo v naslednjih mesecih razstavljene po različnih lokacijah v mestu Ajdovščina, del izdelkov si že lahko ogledate tudi v prostorih Občine Ajdovščina.

Festival Labirint, marec 2015

 

 

 

 

 

Razstava Labirint v prostorih občine