Vabilo na razstavo in predstavitev vrtnin iz poskusnega nasada

datum: 24.08.2015
kategorija: Sporočila za javnost

Občina Ajdovščina vabi na razstavo in predstavitev vrtnin iz poskusnega nasada, ki bo v avli Mercator centra Ajdovščina v četrtek, 27. avgusta 2015 med 9. in 17. uro.
Predstavitvi bosta potekali ob 10.00 in ob 15.30:
- nagovor in predstavitev projekta – župan Tadej Beočanin
- predstavitev vrtnin – Rajko Črv, Kmetijsko svetovalna služba Ajdovščina
- uporaba vrtnin v kulinariki, pokušina jedi – Alenka Kodele, Hotel Gold Club Ajdovščina
- ogled nasada vrtnin pod vodstvom Rajka Črva.

Vipavski kmetje so zaradi različnih razlogov, kot so denimo nizke odkupne cene, neurejen odkup ali slabe možnosti namakanja, začeli opuščati vzgojo nekaterih za dolino značilnih kultur. Občina Ajdovščina je kmetom želela poiskati nove priložnosti in se odločila za poskusno uvajanje novih kmetijskih vrst, tako zelenjadnic kot sadnih vrst in grmovnic. V ta namen je oblikovala dva kontrolna nasada, prvega za enoletne zelenjadnice, drugega za sadne vrste, trajnice. Pretežno gre za Vipavsko dolino neobičajne kulture, namen občinskega projekta pa je preveriti, kako se posamezne kulture obnesejo v raznolikih, tudi ekstremnih vremenskih posebnostih (burja, suša). Nič manj pomemben ni niti drugi del projekta, namreč, ali bi katera od teh kultur lahko kmetovalcem predstavljala novo tržno nišo. V tej fazi je sicer še težko reči, ali se bodo vipavski kmetje tudi dejansko odločili za ureditev večjih nasadov in dodatno ponudbo redkih plodov na trgu, se pravi za resno tržno pridelavo. Dejstvo pa je, da sta nasada pritegnila izjemno zanimanje vrtičkarjev, ki bi z novimi rastlinami popestrili svoje vrtove, ne nazadnje pa tudi gurmanov in kuharjev, ki vedno znova iščejo nove okuse in drugačne kombinacije jedi - zato se je občina tudi odločila za predstavitev in voden ogled poskusnega nasada.

Dosedanjo bero plodov je občina namenila javnim zavodom (za zdaj vrtcem, po počitnicah pa tudi šolam) in pa okoliškim gostincem. Tako je okra že v ponudbi restavracije hotela Gold klub, ki bo v četrtek tudi poskrbela za pokušino jedi plodov iz poskusnega nasada.

Na 'občinski' njivi ob Mercator centru bodo na ogled afriška kumara in mehiška kumara, sladki krompir, okra, muškatna buča, maslenka, hokaido buča, buča luffa in lubenica. Nekaterim rastlinam tudi štirje letošnji vročinski vali niso prišli do živega, še več - ob namakanju so uspele dozoreti (lubenice), drugim (z velikimi listi) vipavska burja ni preveč povšeči, toda rastline so si kmalu opomogle.

V trajnem nasadu pod čistilno napravo, kjer so posadili asimino, goji jagodo, sibirsko borovnico, mini kivi, aronijo, žižulo, dren, murvo in mandelj, pa bo šele čas pokazal, kako se bodo drevesa in grmovnice obnesle v ekstremnih vremenskih razmerah.