Poklon Martinu sredi Ajdovščine – v tretje gre rado

datum: 02.11.2017
kategorija: Novice

Martinovo je praznik, ki simbolično zaključuje obdobje dela na vrtu, njivi in vinogradu, saj pred vrati že čaka dolga mrzla zima – kot pravi ljudska pesem: »Za soncem svetega Martina kaj kmalu pride sneg, zmrzlina.«

In če je gospodar naredil vse tako, kot je treba, se v tem obdobju mošt spremeni v pravo vino – in to je seveda treba praznovati! Ob martinovem krožniku zadišijo še pečeni kostanji, ob kozarčku novega pa je seveda priložnost za klepet in ko se ogreje kri, tudi za lepo slovensko pesem.

V Ajdovščini sicer ni prav veliko trt, kar še ne pomeni, da meščani ne bi smeli častiti Martina kar v svojem mestu. In vse to so imeli v mislih v vodstvu Krajevne skupnosti Ajdovščina, ko so pred dvema letoma v atriju Doma krajanov prvič izpeljali martinovanje. Ker je bilo sproščeno in zabavno, ob pesmi kosovelovcev in ob harmoniki, je predsednik KS Ajdovščina Valentin Krtelj sklenil dogodek ponoviti – tako lani kot letos.

Zato vabi vse meščane dobre volje v soboto, 4. novembra ob 18.00 v atrij pred KS na Prešernovi ulici 26 v Ajdovščini. Ob kostanju in mladem vinu bodo stalnica tudi pevci moškega zbora Srečko Kosovel, le da bo to njihov prvi nastop pod vodstvom novega dirigenta Andreja Makorja.

Vabljeni!