Pomembni obvestili o hitrih testih in cepljenju v ZD Ajdovščina

datum: 04.01.2021
kategorija: Koronavirus

Testiranje za kovid. Vir Freepik

V številnih zdravstvenih domovih po državi so že začeli izvajati prostovoljna brezplačna hitra testiranja na okužbo s COVID-19. Za občanke in občane občin Ajdovščina in Vipava bo tovrstno testiranje potekalo v Domu krajanov Ajdovščina od srede, 6. 1. 2021, dalje. Hkrati se bo mogoče prijaviti tudi na cepljenje proti novemu koronavirusu, ki je predvideno za drugo polovico meseca februarja.

Zdravstveni dom Ajdovščina organizira prostovoljno in brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi (HAGT) od srede, 6. januarja 2021, dalje. Za občanke in občane občin Ajdovščina in Vipava bodo hitri testi na voljo v Domu krajanov Ajdovščina, in sicer od ponedeljka do petka, med 12. in 16. uro. Testiranje s hitrimi testi je namenjeno tistim, ki veste ali domnevate, da ste bili v zadnjih dneh v rizičnem kontaktu z okuženo osebo, ali pa tistim, ki končujete karanteno ali izolacijo. Za posebne potrebe hitrega testiranja se lahko sicer obrnete na dežurno telefonsko številko štaba Civilne zaščite: 041 442 701. Pogoj za udeležbo na testiranju je, da ste zdravi, brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil. Na testiranje se ni potrebno posebej naročiti. S seboj morate imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. O rezultatu testiranja boste obveščeni še isti dan z SMS sporočilom. Pri čakanju na odvzem brisa ves čas vzdržujte varnostno razdaljo vsaj 2 metra in nosite masko. Negativni rezultat testa naj vam ne da občutka lažne varnosti. Še naprej upoštevajte vsa priporočila za preprečevanje širjenja okužbe, še sporočajo iz Zdravstvenega doma Ajdovščina.

cepivo.jpgOd srede dalje bodo stekle tudi prijave za cepljenje proti novemu koronavirusu. Na cepljenje se lahko prijavite vsi tisti, ki imate osebnega zdravnika v Zdravstvenem domu Ajdovščina, in sicer od srede, 6. 1. 2021, dalje na telefonski številki: 051 656 831, med 8. in 17. uro. Ob prijavi je potrebno navesti: ime in priimek, številko zdravstvene kartice, številko mobilnega telefona za obveščanje in priimek osebnega zdravnika. Prijavo na cepljenje lahko izvedete tudi prek e-naslova: cepljenje@zd-ajdovscina.si. V elektronsko  sporočilo napišite »Prijava na cepljenje proti koronavirusu« in navedite svoje podatke – ime in priimek, številka zdravstvene kartice, številka mobilnega telefona za obveščanje in priimek osebnega zdravnika. Datum cepljenja vam bodo sporočili z SMS sporočilom, predvidoma tri dni pred načrtovanim terminom. Cepljenja se bodo predvidoma začela v drugi polovici februarja oziroma v začetku marca. Cepljenje za najbolj ogroženo populacijo, starostnike v domovih za starejše, se je sicer že pričelo, nadaljevalo pa se bo z drugo fazo, v katero so vključeni starejši od 60 let in kronični bolniki. O nadaljnjem poteku in vseh informacijah boste pravočasno obveščeni.

Prosimo vas, da redno spremljate obvestila na spletnih straneh Občine Ajdovščina in Zdravstvenega doma Ajdovščina  in da z vprašanji o testiranjih s hitrimi testi in o cepljenjih ne obremenjujete zdravstvenih delavcev v ambulantah, več informacij o cepljenju lahko dobite tudi na spletni strani NIJZ – informacije o cepljenju.

Hvala za vaše razumevanje in strpnost. Ostanite zdravi!