DEKD 2023: tradicionalna znanja, spretnosti in poklici

datum: 20.09.2023
kategorija: Novice

Ročne spretnosti obuja tudi mentorski program Garaža

Med 23. septembrom in 7. oktobrom bodo potekali že 33. dnevi Evropske kulturne dediščine in 11. teden kulturne dediščine. Letos so v ospredju redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici. V tednu dni se bo po Sloveniji zvrstilo skoraj 400 različnih dogodkov, tudi v Ajdovščini.

dediščinaDediščina je ključna za identiteto posameznika in skupnosti ter neusahljivi vir navdiha, hkrati pa redka in dragocena tradicionalna znanja, spretnosti, obrti in poklici izginjajo. Letošnji dnevi Evropske kulturne dediščine se posvečajo prav tem dragocenim starim znanjem in spretnostim. Kar okoli 400 različnih dogodkov se bo po Sloveniji zvrstilo v tednu dni, nekaj nadvse zanimivih tudi v Ajdovščini.

V soboto, 23. septembra, med 10. in 12. uro bo v Garaži, v sodelovanju z Društvom MOST, Univerzo za tretje življenjsko obdobje, potekala delavnica učenja starih obrtniških veščin, značilnih za Vipavsko dolino. Udeleženci bodo spoznali, kako rokodelska dediščina prikazuje osebno ustvarjalnost, kaže naravne in kulturne posebnosti okolja, ponuja historično povezanost z našimi predniki ter predstavlja nasprotje množični strojni proizvodnji. Člani Društvo MOST bodo predstavili rokodelske veščine oblikovanja gline, kvačkanja, klekljanja in kamnoseštva (obdelave kamna).

Pilonova galerija bo ves teden posvetila otrokom, ki si bodo pod strokovnim vodstvom lahko ogledali razstavo in nato še ustvarjali. Organizirani ogledi so namenjeni skupinam iz vrtcev in šol.

Tednu kulturne dediščine se pridružujejo tudi učenci Podružnične šole Vrtovin.Skupaj z mojstri starih veščin in rokodelci bodo ustvarjali šolarji podružnične šole Lokavec. Osvajali bodo stara, že pozabljena znanja in se učili uporabljati različna orodja in materiale. Sodelovali bodo v delavnicah ličkanja in luščenja koruze ter ustvarjali izdelke iz ličja; klekljali bodo čipko, prali perilo, krpali; učili se bodo kositi in brusiti koso; izdelovali bodo koše iz šibja in brezove metle; kvačkali, vezli, podkovali konja, oblikovali cvetje iz papirja, kuhali na ognjišču ter popravljali čevlje. Kulturni dediščini bodo posvetili 27. september. 3. oktobra pa bodo nadaljevali učenje starih veščin in osvajali igre njihovih dedkov in babic. Učenci bodo tekmovali v skakanju v vreči, petelinjem boju, hoji s hoduljami, vlečenju vrvi, plezanju …

Tudi na podružnični šoli v Vrtovinu bodo obeležili dneve Evropske kulturne dediščine. Obiskali bodo čebelarja in se poučili o pomenu čebel za naravo. Ogledali si bodo fužino, ki je še ohranjena na eni od vrtovinskih domačij. Obiskali bodo domačijo z veliko zbirko starih predmetov, ki si jih bodo natančno ogledali, izvedeli čemu služijo in tako veliko izvedeli o delu v preteklosti.