Portreti z Ajdovske tržnice: Kristjan Bratož

datum: 24.09.2023
kategorija: Novice

Kristjan Bratož nadaljuje družinsko tradicijo kmetovanja.

Več kot 200 let stara murva na vrhu vasi Selo je edinstven simbol najmanj toliko stare kmetije, ki danes z različnimi pridelki oskrbuje Ajdovsko tržnico. "Najbolj smo poznani po vinu in krompirju, pridelujemo pa še marsikaj drugega," pove Kristjan Bratož, ki je pred desetletjem prevzel kmetijo, jo razširil na današnjo velikost ter ji vdahnil sodoben karakter.

kristjanKristjan Bratož nadaljuje družinsko tradicijo, pri kmetovanju pa so mu v pomoč tudi široka strokovna znanja, ki jih je pridobil s šolanjem in delom na biotehniški šoli. Skupaj z ženo Ingrid, ki ima prav tako bogate vrtnarske izkušnje iz obdobja dela na isti šoli, na kmetiji pridelujta vino ter različno sadje in zelenjavo, redita živali ter zanje pridelata vso potrebno krmo. Ob sobotah prihaja Kristjan na Ajdovsko tržnico. Na njegovi stojnici lahko kupci poleg pridelkov vedno dobijo tudi kakšen koristen nasvet.

Gospod Kristjan, kmetovanje je vaš življenjski poklic.

Rojen sem na kmetiji. Dokončal sem srednjo kmetijsko šolo, kjer sem se nato tudi zaposlil. Kasneje sem izredno študiral na Fakulteti za vinogradništvo in vinarstvo v Vipavi ter pridobil naziv diplomiranega inženirja vinogradništva in vinarstva. Na Biotehniški šoli v Šempetru sem učitelj praktičnega pouka in inštruktor za upravljanje traktorja. Doma na kmetiji pa tudi nikoli ne zmanjka dela ...

Vaše vino ima zanimivo etiketo.

Na etiketah smo upodobili našo murvo. Na Biotehniški fakulteti so izmerili, da je stara več kot 200 let. Zaradi različnih posegov okrog njenih korenih je zrasla poševno in danes rabi oporo, je pa zato prav poseben simbol naše kmetije.

Ko govorite o pridelkih, poleg vina najprej omenite krompir.

Ja, krompirju posvečamo veliko pozornost. Z največjim slovenskim dobaviteljem semenskega krompirja že leta sodelujemo pri preizkušanju sort, lani smo preizkusili kar dvanajst sort. Vse to prinese izkušnje. Sami ugotovimo, katere sorte najbolje uspevajo v naših krajih in katere potrebujejo najmanj sredstev za zaščito pred boleznimi in škodljivci. Za izbrane sorte krompirja vedno dobimo tudi informacije, za katere jedi so najbolj primerne. Naši kupci še niso vajeni kupovati različnih vrst krompirja za različne namene, zato jim pri tem radi svetujemo ali celo pripravimo jedi, da sami okušajo in tako prepoznajo razlike. 

Po katerih pridelkih je še znana vaša kmetija?

Na naši kmetiji imamo vse (smeh). Skoraj celo leto lahko ponudimo zelenjavo. Paradižnik, kumare, stročji fižol, bučke, paprike, različne solate in pozimi vrtan radič. Pridelamo tudi veliko sadja, predvsem jabolka, breskve, marelice, češnje in fige. Če hočeš prodajati na tržnici, moraš imeti široko ponudbo, sicer ne preživiš. Vsako soboto v letu lahko kupcem ponudimo vsaj krompir, jajca in vino, glede na sezono pa še veliko več.

Prodajate samo na Ajdovski tržnici?

Ja, prihajamo samo v Ajdovščino. Veliko prodamo kar na kmetiji, imamo stalne odjemalce za vino, prodajamo pa tudi preko zadrug v Idriji in Tolminu.

Vaša kmetija obsega 20 hektarov. Jo družina uspe obdelati sama?

Vsi delamo na kmetiji, tri generacije. Ob konicah pridejo pomagat sorodniki in prijatelji, delavcev zaenkrat še ne najemamo, čeprav je včasih težko. Posebej poleti, ko je potrebno namakanje. Zaenkrat še nismo priključeni na namakalni sistem. Za del njiv imamo urejen priklop na komunalni sistem, na preostale površine pa s cisterno dovažamo vodo iz reke Vipave v okviru dovoljenja za kmetijstvo. To je zelo naporno, zato se veselimo novega namakalnega sistema, ki bo marsikaj olajšal.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Ingrid si želi, da bi imeli svoj mlin in prodajali tudi moko. Oba pa si želiva, da bi najini otroci prevzeli ljubezen do kmetovanja in nadaljevali najino delo.