Kdaj drevo odstranimo

datum: 30.09.2023
kategorija: Zelena Ajdovščina

Foto: Matthieu Sonntag, CC BY SA

Ste vedeli, da hrast potrebuje kar 200 let, da se popolnoma razvije? No, hrast je eno najpočasneje rastočih dreves, ki lahko živi tudi do 600 let. Tudi najhitreje rastoča drevesa pa potrebujejo vsaj nekaj let do lepe krošnje. Zato dreves ne odstranjujemo, če to ni zares nujno. Raje jih poskusimo ohraniti.

Odstranjuje se zgolj suha, poškodovana ali kako drugače nevarna drevesa. Senca, obilica listja, plodovi ali semena ne morejo biti razlog za odstranitev. Prav tako dreves ne odstranjujemo zaradi strahu pred morebitnim podrtjem v ekstremnih razmerah – velikost sama po sebi še ne pomeni nevarnosti. Če drevo ne raste na pravem mestu ali nima zagotovljenih primernih pogojev za rast – pod ali pa nad zemljo (prisotnost komunalnih vodov, preureditev površine …), poskušajte drevo presaditi. Če ne gre, ga boste morali odstraniti, vseeno pa poskušajte vsako odstranjeno drevo nadomestiti z novim. Zgodi se tudi, da drevo, ki vam je všeč, ne bo dobro raslo, ker na tem območju ne uspeva – poiščite primernejšo vrsto in ga nadomestite.

 

Drevesa si zaslužijo spoštljiv odnos, saj imamo od njih res veliko in pomembnih koristi, pa tudi zaradi njihove dolgoživosti. Hrast, ki je v ljudskem pripovedništvu lepo zapisan kot simbol trdnosti in trajnosti, lahko preživi kar 600 let. Tudi črnika si vzame čas – kar 50 let bo minilo, preden bo dala prve plodove. Medtem pa oreh prve plodove začne dajati že pri petih letih starosti, tudi sicer orehovo drevo v primerjavi z drugimi raste hitreje. Še hitreje pa raste bor – ta na primer v zgolj 20 letih lahko doseže 50 centimetrov premera v deblu.