Projekt RIMROM na konferenci ob 25. obletnici vpisa Ogleja med Unescovo svetovno dediščino

datum: 12.12.2023
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je vodilni partner projekta RIMROM v katerem kot partner nastopa tudi Fundacija Oglej. V prvih dneh decembra je v Ogleju potekala konferenca AQUILEIA 25 let Unesca, na kateri se je predstavil projekt RIMROM. V okviru projekta bomo izvedli raznolike aktivnosti vezane na povezovanje čezmejne dediščine prostora za ustvarjanje celostne izkušnje obiskovalcev GO!2025.

Oglej, ustanovljen leta 181 pr. n. št., kot eno največjih mest rimskega cesarstva in eno glavnih pristanišč v Sredozemlju, je bilo izhodišče glavnih trgovskih, kulturnih in vojaških poti proti severovzhodni Evropi. Danes je to pomembno območje Unesca, v zaledju lagune Furlanije Julijske krajine, avtonomne regije, v središču Evrope z visoko stopnjo turizma. Fundacija Oglej je je bila ustanovljena leta 2006 znamenom promoviranja in krepitve razvoja arheoloških najdišč v Ogleju, ki je od leta 1998 vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine.

Na tridnevni konferenci so se, po protokolarnem uvodnem začetnem sprejemu v osrednji baziliki, izvedle številčne okrogle mize z aktualnimi pogovori na temo kulturne dediščine območja in izzivi, ki jih ta prinaša. Potekala je predstavitev posodobitve načrta upravljanja Unescovega območja Oglej, ki je temeljni strateški dokument, izdelan s sodelovanjem vseh pristojnih organov, društev, občanov in drugih. Odvijala se je izmenjava dobrih praks in sodelovanja na področju upravljanja, komunikacije, dostopnosti in izboljšave med Unescovimi območji in arheološkimi najdišči ter drugo.

Projekt RIMROM je sodeloval na okrogli mizi, kjer smo se pogovarjali o pomenu promocije območij z bogato dediščino, preko dogodkov oživljanja in uprizarjanja pretekle zgodovine in s tem vpliva na razvoj turizma in gospodarstva teritorija. Med drugim je župan Ogleja, Emanuele Zorino, predstavil dogodek žive zgodovine Tempora in Aquileia, županja Čedada, Daniela Bernardi dogodek Palio di San Donato, predstavljen je bil tudi dogodek Palma alle armi iz Palmanove. Projekt RIMROM se je vključil v razgovor s pripravami na Rimske dneve v Ajdovščini, tj. uprizoritvijo vsakdanjega življenja Rimljanov v Castri v pozni antiki ter bitke pri Mrzli reki leta 394 n. št., eni najpomembnejših bitk v poznem obdobju rimskega cesarstva.

 

Projekt RIMROM se bo uradno začel januarja naslednje leto. V okviru projekta se poleg same izvedbe načrtovanega dogodka nadejamo tesnega sodelovanja z območjem UNESCA v Ogleju ter učenja interpretacije rimske kulturne dediščine in razvoja potenciala, ki ga za lokalno okolje prinaša. 

Oddelek za gospodarstvo in razvojne zadeve

Projekt RIMROM financira Evropska unija iz Sklada za male projekte GO!2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, ki ga upravlja EZTS GO.

T