Publikacija o lokalnih vinskih sortah tudi v angleškem jeziku

datum: 24.03.2024
kategorija: Novice

Publikacija Lokalne sorte vinske trte Vipavska dolina tudi v angleškem prevodu

Že lani junija je izšla lična knjižica z naslovom Lokalne sorte vinske trte avtorice Andreje Škvarč. Župan Občine Ajdovščina zadnjih nekaj mesecev skupaj z županovim vinom svojim gostom poklanja tudi to lično knjigo. Prav pred kratkim pa je izšel tudi angleški prevod, predvsem z namenom, da glas o naših lokalnih sortah vinske trte, ki so dragocena dediščina vipavskega podeželja, v svet ponesejo tudi tuji gostje naše občine.

»Lokalne sorte so zelo raznolike in heterogene, kar je njihova posebna vrednost in bogastvo,« je v uvodu zapisala avtorica brošure Lokalne sorte vinske trte Andreja Škvarč, ki poudarja večplastni pomen ohranjanja biotske raznolikosti tako v kontekstu raznolikosti ponudbe kot za ohranjanje naravne in kulturne dediščine. V brošuri je predstavljenih dobre tri ducate sort z nadvse zanimivimi imeni. Nekatere, na primer pinela, klarnica, pikolit, refošk, zelen … so ponovno prepoznavne in so znova našle mesto v vinogradih domačinov. Druge sorte pa bodo prepoznali le redki, ki morebiti še pomnijo, da so jih gojili njihovi predniki: cundra, čedajc, dolga petlja, racuk, rečigla, pagadebiti … Pomembno in bistveno je, da so vse opisane sorte zasajene v posebnem kolekcijskem vinogradu Pouzelce med Ložami in Slapom. Škvarčeva je tako najprej ustvarila posebno in nadvse dragoceno zbirko, gensko banko starih vinskih sort s širšega območja Primorske, nato pa sorte še opisala v knjigi.

Brošura, ki jo je z imenitnimi fotografijami opremil in lično oblikoval oblikovalski mojster in fotograf Marjan Močivnik, je izšla lani poleti in nemudoma pošla. Prvi ponatis je v celoti odkupila Občina Ajdovščina za potrebe lastnega protokola. Nato pa smo se na ajdovski občini zelo hitro odločili še za prevod v angleški jezik. Zaradi lokalnih posebnosti je bil prevod poseben zalogaj, ki ga je v tesnem sodelovanju z avtorico in ob dobrem poznavanju stroke odlično opravil prevajalec Marko Ipavec. To je prvi prevod besedila, ki opisuje lokalne vinske sorte naše dežele, ki že stoletja slovi po odličnem vinu, v tuji jezik. Skupaj z vrhunskimi vini bodo iz Ajdovščine v svet romali tudi opisi draguljev vipavskega vinogradništva, pomembna kulturna dediščina slovenskega vinogradništva. Ponatis publikacije je bil prvič javno predstavljen na prireditvi z razglasitvijo vin županov štirih občin Vipavske doline.